Wat is het verschil tussen NIMA B communicatie en NIMA B Marketing?

Gesteld door Janneke Kersbergen
Wat wil je concreet leren?

Ik wil een NIMA B Communicatie of NIMA B Marketing opleiding volgen, maar twijfel welke het best bij mij past. Wat ik wil ontwikkelen, zijn strategisch inzicht en praktische vaardigheden om tot een overkoepelend marketing- of communicatieplan te komen. Ik ben bekend met de meeste losse ingrediënten, maar hoe bak je een taart? Kortom: een level-up van junior / medior naar senior / leidinggevende. Ik wil de opleiding afsluiten met een examen en erkend certificaat, dat gelijk staat aan een HBO / WO opleiding. Wat ik me afvraag: is er een verschil in waardering van beide opleidingen door het werkveld?

Waarom wil je dit leren? Wat is je achtergrond of functie en in welke branche ben je werkzaam?

Ik heb een wo-bachelor psychologie, een hbo-bachelor sociaal ondernemen en ruim vijf jaar ervaring in het marketing- en communicatievak binnen non-profits en social enterprises. Zowel op het niveau van contentcreatie als op marketingmanagement. In de toekomst wil ik op een hoger niveau bijdragen aan de impact van bijvoorbeeld B Corporations, NGO's of overheden: - inzicht verwerven in de markt en de positionering van een bedrijf, instelling of overheidspartij - inzicht in de effecten van een specifieke boodschap en gekozen medium op de ontvanger (business, consument, burger) - met als doel meer mensen (business, consument, burger) op de been te brengen voor een positieve impact - dan denk ik aan termen als communicatie, operatie, innovatie Ik heb veel affiniteit met storytelling en contentcreatie en minder met datamarketing en SEO / SEA, maar betekent dit dat ik beter de NIMA B Communicatie opleiding kan volgen of hoeft dat niet zo te zijn?

Hoe moet de cursus of opleiding eruit zien? Denk aan niveau, regio, budget en tijdsduur.

Volgens mij hebben beide opleidingen ongeveer dezelfde basis, maar hebben de specialisaties een ander accent. Een avond- of weekendstudie van een paar maanden tot een jaar in de Randstad zou ideaal zijn, volgens mij zit dat wel snor. Budget zag er ook goed uit, tot 2.000 / 3.000 euro is het goed te doen.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

SRM Marketingcommunicatie B - Dag

Logo van SRM
|META_INFO|

Je bent werkzaam binnen de marketingcommunicatie en wilt jouw kennis van strategische marketingcommunicatie en marketingcommunicatiemiddele…

check_box_outline_blank

NIMA C - Dag

Logo van SRM
|META_INFO|

Je bent nauw betrokken bij het bepalen van het commerciële beleid van een merk of businessunit. Je bent bijvoorbeeld werkzaam als marketing…

Logo van NIMAverified_userAanbieder op Springest
Medewerker van NIMANIMA

"Beste Janneke,
Het NIMA B examen bestaat uit 2 delen, NIMA B1 en NIMA B2. Het verschil tussen marketing en communicatie is in grote delen het B2 gedeelte. NIMA B1 is namelijk de opsplitsing tussen marketing of communicatie, maar bij B2 is er een nog grotere opsplitsing. Als je voor B1 marketing hebt gekozen kun je vervolgens B2 consumentenmarketing, business marketing, digital marketing of customer insight marketing doen. Als je B1 communicatie examen hebt afgelegd kun je B2 corporate communicatie, marketingcommunicatie of non-profit overheidscommunicatie examen doen.
Er is geen verschil in waardering door het werkveld, want beide examens zijn op hetzelfde niveau.
Voor meer informatie kun je het beste op de site van NIMA kijken naar de exameneisen.
Met vriendelijk groet,
Stéphanie Curfs
Projectmanager Study members and exams" - 14-02-2019 07:52

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 76.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 100.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!