Keuzehulp KindercoachWaarom Kindercoach een goede keuze is

 • trending_up Communiceer beter met zowel ouder als kind
 • trending_up Ontwikkel je natuurlijke affiniteit met coaching
 • trending_up Stel accuraat doelen en los problemen op
 • trending_up Geef kinderen inzicht in hun doen en laten

Kindercoach Trends

Op deze pagina maken we je graag wegwijs in de opleidingen tot kindercoach.

Op deze pagina:

 1. Kindercoach: Algemene leerproducten voor beginners en gevorderden.
 2. Mogelijkheden: Verschillende leervormen.
 3. Iets voor jou? Kom erachter of jij het in je hebt om Kindercoach te worden.
 4. Kindercoach blogs: Lees verschillende blogs over het Kindercoach vak.

Wat is Kindercoaching?

Kindercoaching is een relatief nieuwe tak in de zorg die kinderen (en hun ouders) kan helpen bij diverse problemen. Het kind en de ouders worden begeleid en ondersteund in het vinden van geschikte en gerichte oplossingen, waar een kindertherapeut zich voornamelijk richt op de oorzaken van problemen.

Wat doet een kindercoach?

Als kindercoach begeleid je kinderen en ouders bij de opvoeding en vraagstukken rondom de ontwikkeling. Een kindercoach kijkt naar gedrag en biedt zo inzicht en ruimte voor verbetering. Binnen kindercoaching zijn er verschillende specialisaties die zich op verschillende situaties en problemen richten. Denk hierbij aan heftige gebeurtenissen voor het kind, zoals een scheiding of overlijden, of problemen door pesten, faalangst, driftbuien of eigen agressief gedrag.

de-beste-kindercoach-opleidingen-en-trainingen-deeltijd-of-voltijd

Wat kan je met de opleiding tot kindercoach?

Er zijn trainingen, cursussen en opleidingen die geschikt zijn voor ouders met kinderen met problemen, en opleidingen die professionals kunnen volgen op verschillende niveaus in hun loopbaan. Je kunt na de opleiding een eigen praktijk beginnen, of met je diploma of certificaat een meer adviserende rol innemen binnen een bestaande instelling. Je kunt de opleiding ook gebruiken om effectieve coachingsmethodieken in te zetten binnen je eigen vakgebied.

Wat leer je tijdens een kindercoach opleiding?

Kindercoaching richt zich op het openbaren van gedrag en hierin positieve veranderingen op gang te brengen. Je traint oplossingsgericht vermogen voor jezelf en de opvoeders, om oplossingen te vinden die passen bij het kind. Veelvoorkomende aandachtspunten binnen de verschillende opleidingen zijn kennis van de hulpverlening, pedagogiek en ontwikkelingspsychologie, coachingsmethodieken, gesprekstechnieken en begeleiding van ouder en kind.

Waar krijg je mee te maken als kindercoach?

De kindercoach ziet heel wat voorbij komen. Denk aan opstandig en druk gedrag, driftbuien, liegen, pesten, spijbelen, maar ook persoonlijkheidsproblematiek als adhd, PDD-NOS, faalangst, slaapproblemen of hooggevoeligheid. Vaak spelen heftige levenssituaties als rouw of echtscheiding een rol op de achtergrond.

Opleiding kindercoach hoogsensitief

Een aantal opleidingen tot kindercoach geeft speciale aandacht aan kinderen met hoogsensitiviteit (HSP). Als je hier in wilt specialiseren adviseren we je om bij iedere kindercoach opleiding te kijken of aandacht wordt gegeven aan de uitdagingen van hoogsensitieve kinderen.

Bekijk de algemene Kindercoach trainingen

Is een kindercoach opleiding iets voor jou?

 1. Je kunt met zowel ouder als kind goed communiceren.
 2. Je geeft het kind inzicht.
 3. Je hebt affiniteit met coaching.
 4. Je stelt doelen en lost problemen op.
 5. Je hebt aandacht voor de gevoelens van anderen.
 6. Je bent flexibel en ondernemend.

Welke mogelijkheden zijn er?

Kindercoach of jongerencoach?

De opleidingen gaan over coaching van diverse leeftijdscategorieën. Bedenk goed of je op zoek bent naar coaching van het jonge kind of jongeren. Beide vormen van coaching kennen veel overeenkomsten. Zo ben je meer dan bij volwassenen ontwikkeling aan het stimuleren. Toch liggen de accenten bij jongeren anders. Jongeren hebben een sterke drang naar (sociale) erkenning, nemen meer risico’s en hebben vaak moeite met planning en verantwoordelijkheid. Daar ondersteunt een jongerencoach bij. Denk aan studieadvies, hulp bij beroepskeuze, sollicitatie en/of financiële huishouding.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een opleiding?

Jouw doelstellingen

Kies gericht voor een opleiding die je klaarstoomt voor een start van een carrière of als bijscholing naast je huidige baan in de zorg. Ook voor ouders die geen professionele doelen nastreven, maar meer willen leren over het gedrag van hun eigen kind zijn er opleidingen beschikbaar.

Inhoud van de opleidingen

Er zijn veel theoretisch gerichte HBO opleidingen, maar ook meer praktijkgerichte of juist spiritueel gebaseerde opleidingen. Let naast de richting en het niveau, ook op de werkwijze van de opleider.

Kindercoach opleiding deeltijd

Wil je liever een intensief fulltime kindercoach opleiding overdag? of komt een deeltijd opleiding beter uit? Let ook op de duur, er zijn losse lessen en bijeenkomsten en opleidingen van een aantal dagen of een langere periode. Op Springest vindt je kindercoach opleidingen in onder andere Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam.

Kindercoach opleiding thuisstudie (tip!)

Wist je dat je een kindercoach opleiding ook op je eigen tempo en in je eigen tijd kunt volgen? Op Springest bieden we inmiddels 6 kindercoach thuisstudies aan.

Ondernemerschap

Een aantal opleidingen tot kindercoach focussen op persoonlijk ondernemerschap. Heb je al veel affiniteit met het ondernemerschap of ga je de opleiding juist vanuit je loondienstverband volgen, overweeg dan een opleiding waarbij de focus voornamelijk ligt op coaching en jeugd- en kinderpsychologie.

Wat levert een opleiding tot kindercoach op?

Als kindercoach ben je de steun en toeverlaat van het kind en zijn of haar ouders. Mede door maatschappelijke veranderingen en lange wachtlijsten in de reguliere hulpverlening is de kindercoach gewild. Na afronding van de opleiding kun je zelfstandig als kindercoach aan de slag. Vaak werk je in het onderwijs of de geestelijke hulpverlening. Veel kindercoaches werken als zzp’er met een eigen praktijk, maar ook in loondienst is er werk te vinden. Denk daarbij aan scholen, kinderdagverblijven, jeugdzorgcentra of jeugdzorginstellingen.

Kindercoach blogs:

De beste kindercoaching blogs, om alvast in de stemming te komen

Er zijn een aantal interessante kindercoach blogs waar je al veel kunt lezen over het onderwerp:

 1. Ape Trotse Kinderen Blog
 2. Magie Van Kindercoaching Blog

keyboard_arrow_upTerug naar boven


139.740 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken:

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 81.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 139.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!