Publieke Strategie en Leiderschap

Tijdsduur

Publieke Strategie en Leiderschap

AOG School of Management
Logo van AOG School of Management
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,1 AOG School of Management heeft een gemiddelde beoordeling van 8,1 (uit 41 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Waardevol richting geven in de dynamische publieke sector

Vanuit een drive om waarde toe te voegen in het publieke domein werkt u met hart en ziel voor de publieke zaak. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zich staande houdt in het krachtenveld samenleving, politiek en ambtelijke organisatie? Hoe vergroot u uw sturend vermogen binnen de overheid? De publieke sector is in beweging, hoe maakt u als publiek leider het verschil?

De zogenaamde ecologische en economische crises beperken zich allang niet meer tot die thema’s: ze grijpen in de hele maatschappij in en dat geldt ook voor de participatiesamenleving, de transformatie van de ruimtelijke ordening en het vinden van aansluiting bij technische mo…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Waardevol richting geven in de dynamische publieke sector

Vanuit een drive om waarde toe te voegen in het publieke domein werkt u met hart en ziel voor de publieke zaak. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zich staande houdt in het krachtenveld samenleving, politiek en ambtelijke organisatie? Hoe vergroot u uw sturend vermogen binnen de overheid? De publieke sector is in beweging, hoe maakt u als publiek leider het verschil?

De zogenaamde ecologische en economische crises beperken zich allang niet meer tot die thema’s: ze grijpen in de hele maatschappij in en dat geldt ook voor de participatiesamenleving, de transformatie van de ruimtelijke ordening en het vinden van aansluiting bij technische mogelijkheden door de digitale overheid. Het zijn ontwikkelingen die kriskras door de hele samenleving lopen en vele belanghebbenden hebben. In de leergang zijn dit de onderwerpen van onderzoek en reflecteert u op uw eigen functioneren. Zo ontwikkelt u uw sturend vermogen als publiek leider.

Legitimiteit en vertrouwen in overheidsorganisaties staan ter discussie. Er is een roep om transparantie en de druk van (social) media neemt toe. Openbaarheid van bestuur is een groot goed, maar stelt overheidsorganisaties en beleidsadviseurs voor een grote uitdaging. Want samenleving en politiek kijken over uw schouder mee. Effectieve leiders in de publieke sector moeten kunnen laveren in het krachtenveld tussen samenleving, politiek en de ambtelijke organisatie. U denkt verder over vragen als: Wat is de impact van communicatie? Welke gevolgen hebben handelingen voor onze integriteit en reputatie?

Leiderschap in organisaties met een maatschappelijke verantwoordelijkheid
Zonder innovatie geen vooruitgang. Maar waar vindt u de ontwikkelruimte in alle praktische vraagstukken die op uw bordje liggen? In de leergang neemt u dit soort ontwikkelingen onder de loep, en wordt u vanuit theorie en praktijk ook aangezet om verder te denken. Want vanuit leiderschap kunt u een wezenlijke bijdrage leveren aan de continuïteit van de organisatie en haar publieke dienstverlening. Dat vraagt inzicht in de verschillende stakeholders, met ieder hun eigen belangen en verantwoordelijkheden. Met deze inzichten vergroot u uw capaciteit deze met elkaar te verbinden. De opleiding Publieke Strategie en Leiderschap biedt een ontwikkelplatform om samen met andere leidinggevenden en beleidsadviseurs uit de publieke sector te reflecteren op uw eigen rol. Vanuit vakoverstijgende inzichten verstevigt u uw visie waarmee u een heldere bijdrage levert aan de beleidsvorming, strategie en besluitvorming van uw organisatie.

De opleiding Publieke Strategie en Leiderschap is ontwikkeld voor managers, directeuren, bestuurders en senior beleidsadviseurs van (semi-) publieke organisaties. U bent werkzaam bij een provincie, gemeente, ministerie of zelfstandig bestuursorgaan. Uw organisatie heeft in ieder geval een maatschappelijke taak bijvoorbeeld op het gebied van zorg, onderwijs, veiligheid of volkshuisvesting. U opereert op het snijvlak van strategie en bestuur en heeft de ambitie uw visie en leiderschap te versterken.


- Heeft u beter inzicht in de verschillende stakeholders en belangen in het krachtenveld samenleving, politiek en ambtelijke organisatie en weet u deze strategisch te verbinden;
- kunt u de impact van brede maatschappelijke en politieke ontwikkelingen integreren in uw visie op strategische vraagstukken en beleidsvorming;
- heeft u uw leiderschap ontwikkeld wat u in staat stelt een integere organisatie te ontwikkelen die binnen de kaders slagvaardig en innovatief kan opereren.

De opleiding Publieke Strategie en Leiderschap is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.

Module 1 | Strategie in de driehoek Samenleving, Politiek en Ambtelijke organisatie
In deze module staat de driehoeksverhouding tussen Samenleving, Politiek en Ambtelijke Organisatie centraal. Dit dient als integraal model voor de navolgende modules. U behandelt verschillende ontwikkelingen in de economie en samenleving en het effect daarvan op strategieontwikkeling en beleidsvorming.

Module 2 | De veranderende overheid en maatschappelijke ontwikkelingen
Het politieke klimaat verandert regelmatig. De dynamiek en stagnatie in het openbaar bestuur wordt behandeld en de drie decentralisaties worden besproken. In deze module wordt gekeken naar het creëren van een adaptieve organisatie in een netwerksamenleving en bestendig tegen de wetgevingsmachinerie.

Module 3 | Belangen, macht en Leiderschap
Welke belangen spelen mee en hoe weeg je die zorgvuldig af? Hierbij gaat het om leiderschap, management en professionaliteit. Politiek leiderschap en soms misschien wel elitevorming. Bijzondere omstandigheden vragen een eigen soort leiderschap, strategisch leiderschap.

Module 4 | Openbaarheid van bestuur, communicatie en reputatie
Openbaarheid van bestuur is een groot goed, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Het op de juiste manier inzetten van communicatie, intern en extern, is onderwerp van gesprek in deze module. Het gaat daarbij ook om reputatie en het maken van keuzes in een soms paradoxale situatie.

Module 5 | Strategieontwikkeling voor de kantelende overheid
In de eerder geschetste dynamiek wordt er wel van u verwacht dat u een eenduidig en toekomstbestendig beleid kunt uitzetten. In deze module behandelen we beleidstheorie en beleidsontwikkeling. We kijken naar de basis van Governance en padafhankelijkheid. Welke rol speelt de participatiesamenleving hierin?

Module 6 | Cultuur, Innovatie en Internationalisering
Hoe kun je nu je persoonlijke effectiviteit vergroten in een interculturele context? Maar ook: hoe belangrijk is innovatie en hoe heeft digitalisering invloed op het overheidsbeleid en de wijze waarop contact met de burger tot stand komt? Ook kijken we in deze module naar de invloed van Europa in de Nederlandse politiek.

Module 7 | Persoonlijk leiderschap, publieke waarde en reflectie
Hoe leidt publiek leiderschap en visievorming tot ruimte om kansen te benutten? U reflecteert op uw rol als leidinggevende en hoe u waarde kunt toevoegen in het publieke domein. Ethiek en integriteit spelen hierbij een rol. In deze module kijken we onder andere naar waarde gedreven leiderschap. Tevens vindt in deze module de integratie plaats van verschillende voorgaande onderwerpen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.