Congres De Zelforganisatie

Tijdsduur
Logo van De Academie

Tip: op zoek naar cursussen, trainingen of opleidingen over dit onderwerp? Bekijk enkele alternatieven!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Congres De Zelforganisatie

Tijd: 09.15 - 16.45 uur
Datum: 15 september 2017
Locatie: Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Kosten: € 495,- p.p. excl. btw (incl het boek Het Werkt! – hoe zorginstelling Philadelphia meer doet met minder regels van Johan Faber)

Maakt uw organisatie ook de stap naar zelforganisatie? Wilt u weten hoe zorginstelling Philadelphia, de Nederlandse Politie, gemeente Hollands Kroon en andere organisaties de omslag maakten naar regelarm organiseren? Kom dan op 15 september naar de 2e editie van congres De Zelforganisatie in Soesterberg.Zelforganisatie is een krachtige manier om medewerkers meer ruimte te geven om hun werk in te richten op de wijze die zij het beste vinden…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Congres De Zelforganisatie

Tijd: 09.15 - 16.45 uur
Datum: 15 september 2017
Locatie: Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Kosten: € 495,- p.p. excl. btw (incl het boek Het Werkt! – hoe zorginstelling Philadelphia meer doet met minder regels van Johan Faber)

Maakt uw organisatie ook de stap naar zelforganisatie? Wilt u weten hoe zorginstelling Philadelphia, de Nederlandse Politie, gemeente Hollands Kroon en andere organisaties de omslag maakten naar regelarm organiseren? Kom dan op 15 september naar de 2e editie van congres De Zelforganisatie in Soesterberg.Zelforganisatie is een krachtige manier om medewerkers meer ruimte te geven om hun werk in te richten op de wijze die zij het beste vinden. Door ze verantwoordelijkheid te geven krijgen ze meer eigenaarschap en betrokkenheid en zorgen zij er samen voor dat resultaten bereikt worden. Het inrichten van de zelforganisatie gaat echter verder dan een nieuwe organisatiestructuur of het invoeren van zelfsturende teams. Het gaat om het ontwikkelen van een visie op werkgeluk en klanttevredenheid door terug te gaan naar de kern en de klant weer centraal te stellen

  • Hoe richt u een zelforganisatie in?
  • Welke kaders zorgen voor een balans tussen regels en vrijheid?
  • Hoe geeft u leiding aan regelvrije teams?
  • Waar begint u en wat zijn de valkuilen en leermomenten in het proces?

 Tijdens het congres De Zelforganisatie hoort u inspirerende verhalen en praktische tips van experts en organisaties uit de gezondheidszorg, zorg & welzijn en de publieke sector. Voorbeelden van de werkvloer laten zien hoe u het heft in eigen handen neemt en meer kunt doen met minder regels.

Programma 15 september 2017

09.00 Ontvangst met koffie en thee   


09.30  Interactieve opening door de dagvoorzitter 
Aanleiding van deze dag, waarom zelforganisatie? 
Doel van het congres: luisteren, leren, doen en reflecteren 
Dagvoorzitter Jan de Vuijst, bestuursadviseur, gecertificeerd executive coach, organisatieadviseur, en hoogleraar Business School TIAS   


09.40 Het stappenplan van Philadelphia: naar een flexibele en toekomstbestendige zelforganisatie

Het project ‘Regelarme Zorg’ van zorginstelling Philadelphia is een groot succes gebleken. Er is minder systeem, er zijn minder regels en de wensen en mogelijkheden van de cliënt gelden als uitgangspunt. De winst zit niet zozeer in de regels die geschrapt of versimpeld zijn, de digitaliseringsslag of allerlei organisatorische aanpassingen, maar juist in de mentaliteitsverandering en de manier waarop de cliënt weer centraal staat.

Greet Prins vertelt hoe Philadelphia bezig is een zelforganisatie te worden. Waar zijn ze begonnen en waarom? Wat waren de problemen en oplossingen bij de transitie van een hiërarchische organisatie naar zelforganisatie? Welke kaders stelden ze vast zodat er een balans kwam tussen regels en vrijheid? Wat is de functie van de directeur/manager in een zelforganisatie? Hoe werken mensen binnen een open, flexibele en toekomstbestendige zorginstelling als Philadelphia?
Greet Prins, bestuursvoorzitter Philadelphia

10.40 Koffie- en theepauze   


11.00 Mogelijkheden met betrekking tot de invoering van zelforganisatie 

Veel organisaties worstelen met een teveel aan regels en protocollen, met gefrustreerde medewerkers en ontevreden klanten als gevolg. Ze omarmen het regelarm organiseren, maar staan vervolgens voor de lastige taak om vastgeroest personeel mee te nemen in die cultuuromslag. Helaas is daar geen handboek voor.

Tijdens deze inleiding gaat Jaap Peters vanuit zijn expertise in het Rijnlands denken in op de principes van zelforganisatie. Kan iedere organisatie een ‘zelforganisatie’ worden en zo ja, hoe? Welke organisaties wel, welke niet? Hoe komt een zelforganisatie tot stand: topdown of bottom-up? Wat is het verschil tussen zelforganisatie en zelfsturing? Hoe zit het met Agile, LEAN en scrum? Peters geeft antwoord op al deze vragen. Tot slot laat hij aan de hand van een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden het organisatie- en teamontwerp zien van een zelforganisatie, waarin de regels en het proces niet meer leidend zijn maar het resultaat.

Jaap Peters, organisatiedeskundige, De Limes en auteur van diverse managementboeken


11.45
 Interview door de dagvoorzitter met medewerkers van de Veldwachterstraat over werken in een zelforganisatie.   Wat zijn de ervaringen van de medewerkers tot nu toe? Wat merken zij van de veranderingen en hoe de organisatie daarmee omgaat? Wat gaat goed en wat kan beter? Wat hebben zij geleerd?   


12.00 Praktijksessie ronde 1 - Valkuilen en leermomenten in de praktijk   

Bekijk hier de workshopsomschrijvingen:   

1. ‘Pak je vak terug!’ Hoe stelt u de klant weer centraal?
2. Eigenaarschap en enthousiasme aanwakkeren voor zelforganisatie
3. Enthousiasme voor verandering aanwakkeren
4. Versoepelen van bedrijfsprocessen met behulp van een digitale omgeving
5. Zelforganisatie en ondernemerschap bij gemeente Hollands Kroon
6. Valkuilen en inzichten bij het inrichten van een zelforganisatie


13.00 Lunch    


14.00 Praktijksessie ronde 2 - Valkuilen en leermomenten in de praktijk   
Bekijk hier de workshopsomschrijvingen:   

1. ‘Pak je vak terug!’ Hoe stelt u de klant weer centraal?
2. Eigenaarschap en enthousiasme aanwakkeren voor zelforganisatie
3. Enthousiasme voor verandering aanwakkeren
4. Versoepelen van bedrijfsprocessen met behulp van een digitale omgeving
5. Zelforganisatie en ondernemerschap bij gemeente Hollands Kroon
6. Valkuilen en inzichten bij het inrichten van een zelforganisatie


15.00 Koffie- en theepauze   


15.15 De essentie van leiderschap in de zelforganisatie

Cruciaal bij zelforganisatie is de leiderschapsstijl en de rol van de manager. Eén ding is zeker: als leider kunt u nog zo’n briljante visie hebben, uw horizon is anders dan die van uw medewerkers, en uw perspectief vaak ook. Wat moet u doen als leider om zelforganisatie tot een succes te maken? Wat is de rol van de coach in de zelforganisatie? 

Jan de Vuijst maakt een terugkoppeling van de geleerde lessen tijdens de workshops en gaat aansluitend op zeer interactieve wijze met u in gesprek over de essentie van leiderschap in de zelforganisatie
Dagvoorzitter Jan de Vuijst, bestuursadviseur, gecertificeerd executive coach, organisatieadviseur, en hoogleraar Business School TIAS

16.00 En nu? Ga het gewoon doen!  
Hoe neemt u uw mensen mee in de cultuuromslag naar zelforganisatie? Sommigen zullen staan te springen en moet u remmen en anderen gaan in de weerstand en zijn lastig in beweging te krijgen. Meest gehoorde opmerking hierbij is waarschijnlijk ‘maar zo hebben we het toch altijd gedaan…?’ Na een dag vol praktijkvoorbeelden van hoe het wel en hoe het vooral niet moet, bent u aan zet. De dagvoorzitter sluit de dag af door u nog een keer goed na te laten denken over hoe u nu verder moet.    


16.15 Afsluiting en netwerkborrel

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.