Schulden

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Schulden

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeDe lessen vinden zowel fysiek als online plaats. De fysieke locatie is de Zernike Campus Groningen.
13 sep. 2022 tot 15 mrt. 2023

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

In de module Schulden staat schuldhulpverlening in de breedste zin centraal, waarbij de focus ligt op gedragsaspecten bij het ontstaan van schulden en de benadering van de klant. Je leert welke juridische bevoegdheden en mogelijkheden er zijn rondom schuldenaanpak en krijgt inzicht in de oorzaak en aanpak van schulden. Door het volgen van de module Schulden doe je kennis op over de verschillende procedures en verhaalsmogelijkheden binnen het insolventierecht, waaronder niet nakoming van aangegane verplichtingen, het beslag- en executierecht, faillissement en fiscale aspecten. Ook is er aandacht voor de procedures in het minnelijk en het wettelijk traject (procedures bij minnelijk…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

In de module Schulden staat schuldhulpverlening in de breedste zin centraal, waarbij de focus ligt op gedragsaspecten bij het ontstaan van schulden en de benadering van de klant. Je leert welke juridische bevoegdheden en mogelijkheden er zijn rondom schuldenaanpak en krijgt inzicht in de oorzaak en aanpak van schulden. Door het volgen van de module Schulden doe je kennis op over de verschillende procedures en verhaalsmogelijkheden binnen het insolventierecht, waaronder niet nakoming van aangegane verplichtingen, het beslag- en executierecht, faillissement en fiscale aspecten. Ook is er aandacht voor de procedures in het minnelijk en het wettelijk traject (procedures bij minnelijk akkoord, moratorium, dwangakkoord).

Inhoud en opbouw
Gedurende de module wordt aandacht besteed aan de achtergrond van de cliënt met schuldenproblematiek, hoe
de cliënt het zelf heeft aangepakt, in welk klantprofiel hij of zij past, hoe stress werkt en stress-sensitief werken. Ook gaan we dieper in op de voorzieningen voor cliënten met schulden, preventie(technieken) en vroegsignalering. Je leert over de praktijk van re-integratie, begeleiding en coaching van cliënten en schulddienstverlening, waarbij gespreksvoering een cruciale rol speelt. Je voert tijdens de module veelvuldig gesprekken met cliënten die financiële problemen hebben en maakt een inschatting van de beste wijze van dienstverlening. Hierbij word je uitgedaagd met opdrachten die de kern raken van de multiproblematiek van kwetsbare mensen in Nederland.

Tijdens de module komen zowel de inkomstenkant als de uitgavenkant aan bod, want niet alleen de belangen van de schuldenaar tellen. Ook die van de schuldeiser. Hierbij ga je aan de slag met verschillende trajecten, zoals budgetcoaching, budgetbeheer, het minnelijk traject en het wettelijk traject. Ook kijken we naar de verschillende instrumenten die gehanteerd kunnen worden bij de aanpak van schulden. Denk aan psycho-educatie, beloningssystemen en coaching op executieve vaardigheden. Hierbij wordt gewerkt met verschillende type problemen uit meerdere leefgebieden en verschillende life-events. Aan het einde van de module schrijf je een plan van aanpak voor een cliënt met een advies over de aanpak van zijn of haar schulden.

Doelgroep

De doelgroep van deze module bestaat uit medewerkers van gemeenten, kredietbanken, schuldhulpverleningsorganisaties, bewindvoeringskantoren, incassobureaus, deurwaarderskantoren, nutsbedrijven of andere bedrijven (bijv. afdeling klantenservice of betalingsachterstanden).

Instroomniveau

Minimaal havo- of mbo-niveau 4

Startdata

13-09-2022

Tijden

Tijdens de module volg je iedere dinsdag van 14.30 uur tot 20.30 uur colleges. De lessen vinden zowel fysiek als online plaats. De fysieke locatie is de Zernike Campus Groningen.

Duur

De module Schulden duurt een half jaar.

Tijdsinvestering

Tijdens de module volg je iedere dinsdag van 14.30 uur tot 20.30 uur colleges en werk je in teamverband aan praktijkopdrachten. Naast deze lesdag ben je ook tijd kwijt aan zelfstudie. De mate waarin is mede afhankelijk van je werkervaring. Gemiddeld genomen ben je 28 uren in de week aan studietijd kwijt.

Kosten

Voor deelname aan de module betaal je 2100 euro. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Bekijk hanzepro.nl/financieringsmogelijkheden voor meer informatie.

Locatie

Zernike Campus Groningen
Zernikeplein 7

Afronding

Wanneer je de module Schulden succesvol hebt doorlopen ontvang je een certificaat.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.