Is de cursus persoonlijke effectiviteit of communicatieve vaardigheden meer geschikt om mijn mondelinge communicatie te verbeteren?

Vraag gesteld door Anoniem:

Onderwerp: " Ik weet niet precies wat de mogelijkheden zijn, maar in de praktijk blijkt dat ik nog wel iets kan verbeteren aan mijn mondelinge communicatie. Ik neem te weinig tijd om na te denken over wat een ander zegt en reageer i.p.v. rationeel juist vaak impulsief en vanuit emotie. Dit leidt soms tot misverstanden of conflictsituaties en ik zou graag leren hoe ik me anders in gesprekken kan opstellen."

Uit de 4 opties heb ik zelf gekozen voor de cursus persoonlijke effectiviteit. Mijn leidinggevende twijfelt echter tussen deze cursus en de cursus communicatieve vaardigheden en heeft daarvoor de volgende onderbouwing:

" Bij beide cursussen herken ik punten, die voor jou een toegevoegde waarde kunnen hebben. Het doel van communicatieve vaardigheden dekt een groot deel van de lading, maar ik mis een beetje de aandacht voor persoonlijke talenten bij deze cursus. Persoonlijke effectiviteit is juist wel weer sterk gericht op de persoonlijke kwaliteiten. Ik twijfel bij deze cursus wel of er genoeg aandacht wordt besteed aan de communicatieve vaardigheden. Als persoonlijke effectiviteit voldoende aandacht besteed aan communicatie ben ik het met je eens dat dit de beste cursus is."

persoonlijke effectiviteit communicatieve vaardigheden

Antwoord door Pauline Franke:

Beste annoniem,

U vraagt zich af welke training het meest geschikt voor u is; persoonlijke effectiviteit of communicatieve vaardigheden . Op grond van de beschrijvingen van de trainingen die u zelf heeft geselecteerd, schat ik in dat de training persoonlijke effectiviteit het best bij uw leerdoel aansluit.

De training communicatieve vaardigheden die u heeft geselecteerd behandelt het onderwerp communicatie in de breedte en richt zich op de communicatie zowel in persoonlijke/ groepsgesprekken als e-mail, schriftelijk én telefonisch contact.

De training persoonlijke effectiviteit richt zicht specifiek op het effect van uw communicatie/gedrag tijdens de interactie met anderen. En daar was het u dacht ik om te doen.

De vraag is dus vooral: wilt u in de breedte aan de slag met communicatie of wilt u specifiek aan de slag met de casus die u hieronder beschrijft.

Dit antwoord is vooral bedoeld om u een stap op weg te helpen bij het bepalen van uw keuze. We horen graag of dat gelukt is.

vriendelijke groet, Pauline Franke

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank
Thumbnail 369

Communicatievaardigheden voor technici (Dag)

Logo van ROVC
|META_INFO|
Thumbnail 369

Inleiding Hoe effectief communiceer jij? Kom je moeiteloos in contact met anderen en weet je je krachtig en helder uit te drukken? In deze …

check_box_outline_blank

Training Communicatieve vaardigheden: effectief communiceren met communicatiestijlen (standaard)

Logo van GITP Organisatieontwikkeling & Training
|META_INFO|

Leer effectief communiceren met communicatiestijlen Met mensen op dezelfde golflengte komen, weerstanden overwinnen, samenwerken. Dat vraag…

Logo van Van den Berg Training & Adviesverified_userAanbieder op Springest

"Beste Anoniem,

Ik weet niet welke functie jij vervult. Als je P&O-er bent wijs ik je op de training
Gespreksvaardigheden voor de P&O professional.
http://www.springest.nl/van-den-berg/gespreksvaardigheden-voor-de-po-professional

Altijd bereid de inhoud en aanpak van deze training mondeling toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

Jacco van den Berg
tel: 06 20919426" - 25-06-2010 09:06

Logo van Nederlands Debat Instituutverified_userAanbieder op Springest

"Beste,

Debattechnieken voor Professionals: als u in de uitvoering van uw dagelijkse werkzaamheden afhankelijk bent van heldere en overtuigende communicatie. Preseteren, argumenteren, kritsich luisteren en reageren leert u in dit tweedaagse programma. Een standpunt verdedigen of aanvallen dat niet het uwe is, traint uw improvisatievermogen, brede referentiekader en kritische denkhouding. Persoonlijke en praktijkgerichte feedback van trainer en medecursisten maakt dat voor u inzichtelijk wordt wat uw sterktes zijn en valkuilen in uw communicatie. Deze handvatten, adviezen en tips maken u een effectiever en succesvoller spreker. U leert het door het te doen waarbij het debat geen doel is maar een middel om u deze essentiële vaardigheden aan te leren.

Vriendelijke groet,

Thijs Tauw" - 25-06-2010 09:10

Logo van BdRP Bob de Ronde Partners bvverified_userAanbieder op Springest

"Beste Anoniem,
Los van je trainingsvraag raad ik je het boek "Praten en iets zeggen" van Sander Wieringa (bdrp) aan, nu in de boekhandel. Zie http://www.bdrp.nl/praten
Astrid" - 25-06-2010 09:11

Logo van Drielingh bvverified_userAanbieder op Springest

"Op basis van je omschrijving zou ik kiezen voor een cursus Luisteren.
Als je dat goed kunt, is je communicatieprobleem eigenlijk vanzelf opgelost.
En omdat er minder communicatieproblemen zijn, is je persoonlijke effectiviteit ook hoger." - 25-06-2010 09:13

Logo van Horizon Training & Ontwikkelingverified_userAanbieder op Springest
Medewerker van Horizon Training & OntwikkelingHorizon Training & Ontwikkeling

"Beste Anoniem,

Wellicht dat onderstaande aansluit bij uw vraag?
Met de volgende link komt u bij meer informatie over de training "Doelgericht Communiceren"

http://www.horizontraining.nl/doelgericht-communiceren

Bij gesprekken die u voert, wilt u de juiste snaar raken bij uw gesprekspartner. Om dit te bereiken is het nodig dat u het doel van het gesprek helder voor ogen heeft, flexibel omgaat met wat er gebeurt en alert bent naar uw omgeving. In de module ‘Doelgericht communiceren’ gaat het over afstemmen en invloed uitoefenen om zo op de juiste golflengte te komen met uw gesprekspartner. U krijgt inzicht in uw eigen denkstijlen en u leert schakelen tussen verschillende manieren van beïnvloeden. U leert scherp te kijken, te luisteren en aan te sluiten bij uw gesprekspartner. Een geschikte module voor iedereen die meer resultaat uit gesprekken wil halen.

Wilt u rechtstreeks contact, kunt u altijd bellen met 088-5560200

Met vriendelijke groeten,

Freek Petersen
Horizon traininsadviescentrum." - 25-06-2010 09:20

Anita SandersBezoeker van Springest

"Hai Annoniem, als teamcoach geloof ik er in dat je jouw effectiviteit het beste tot ontwikkeling brengt met de mensen met wie jij dagelijks communiceert. Communicatie is namelijk altijd een tweewegstraat en jouw effectiviteit moet je dus ook gegund worden.
Als jij je veilig voelt om fouten te maken, zal dat een positief effect hebben op jouw communicatie ergo effectiviteit.

Van zwijgen wordt je niets wijzer.. van fouten maken wel. Voelen en ervaren wat er gebeurt, en waar het gebeurt, is dan heel erg leerzaam. En als je dat doet met je directe collega's leert iedereen er van.

Heel veel succes. Want naar mijn gevoel is communiceren daarbij zo enorm persoonlijk, dat het best een lastige opdracht moet zijn als jij die zo van je manager opkrijgt.

Ga dr voor.
Groet
Anita" - 25-06-2010 09:23

Logo van Verheijden Consultverified_userAanbieder op Springest

"Beste,
Wat je communiceert komt altijd van binnenuit. Reageer je vermijdend of benaderend. Het heeft te maken met je innerlijke sturing.
In veel communicatietrainingen leer je hoe je iets effectief zegt.
Als je jouw innerlijke sturing niet eerst aanpakt, zal dat geen enkel effect hebben.
Je weet nu immers ook al hoe het moet (of beter kan), maar je doet het niet. Je dient dus eerst aan je assertiviteit (innerlijke sturing) te werken.
Je kunt eens kijken naar de training Persoonlijke Kracht en naar de training Persoonlijk Leiderschap van Verheijden Consult op deze website.
In beide trainingen werk je aan de innerlijke sturing.
In Persoonlijk Leiderschap leer je tevens hoe je jouw boodschap ook effectief kunt overbrengen.
Succes.
Jos Verheijden" - 25-06-2010 09:37

Logo van Adviesgroep Koning van de Wielverified_userAanbieder op Springest
Paul van de WielAdviesgroep Koning van de Wiel

"Beste,

Communicatie is een proces van kennisoverdracht op basis van informatie. Om dit goed te kunnen doen zijn er diverse randvoorwaarden die goed ingevuld moeten zijn om de overdracht te laten slagen. Adviesgroep Koning van de Wiel heeft een heldere en duidelijke kijk op communicatie en hebben hiervoor een bevlogen training/workshop voor uw communicatieplannen en een duidelijke aanpak voor grote of kleine projecten ontwikkeld. Communicatie is alleen succesvol als het bijdraagt aan uw doelen, visie en strategie van een organisatie of uw eigen ontwikkeling.

Adviesgroep Koning van de Wiel zijn gespecialiseerd in communicatie en wij hebben ons er op toegelegd om de communicatie in allerlei situaties als middel te kunnen gebruiken en om ruimte te creëren. Ruimte die vervolgens gebruikt kan worden om in te vullen met eigen verantwoordelijkheid, afstemming en een respectvol contact.
Wij hebben een aantal trainingen /workshops die op een directe, heldere en praktische wijze vorm geven aan een andere kwaliteit van communiceren, zowel zakelijk als prive.

Daarom kijken wij verder dan de communicatieafdeling. Natuurlijk doen wij diverse soorten communicatie voor grote en kleine organisaties maar zeker ook voor die ene medewerker. En goed ook. Maar misschien overziet u de gevolgen voor de rest van de organisatie en werkprocessen niet voldoende. Door samenwerking op te zoeken met ons op allerlei gebieden, van bedrijfsanalyses en organisatieadvies tot tools voor uw wensen kan Adviesgroep koning van de Wiel u op vele gebieden bijstaan.

1. Workshop communicatie voor personeel

2. Workshop communicatie voor leidinggevenden" - 25-06-2010 09:53

Logo van NIOW De Taal- en Tekstexpertsverified_userAanbieder op Springest

"Na het lezen van jouw bericht denk ik als eerste aan RET (rationeel emotieve therapie) die in verschillende trainingen aan bod komt. Ook bij NIOW werken wij hiermee. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een training als: "Omgaan met emoties en conflicten".

Succes bij het maken van je keuze!

Hartelijke groeten,
Brigitte Hakkert" - 25-06-2010 10:33

Logo van Scientology Kerk Amsterdamverified_userAanbieder op Springest

"Beste,

Een cursus die je echt kan helpen om meer rationeel te reageren ipv emotioneel en/of impulsief, is de cursus ´Succes door Communicatie´. Deze cursus geeft je enkele basisprincipes die belangrijk zijn bij het communiceren, maar de nadruk ligt vooral op het drillen (oefenen). Dit doe je dan zolang totdat jezelf voor elk van de oefeningen een goed gevoel hebt dat je die beheerst. Er is dus geen tijdslimiet. En afhankelijk van persoon tot persoon kan een oefening tussen 15 min duren als 2 uur. Je kan meer informatie vinden op de volgende link:
http://www.dianeticsscientology.nl/cursussen/cursus_stcc.asp
Ook is het mogelijk direct contact met ons op te nemen op het volgend nummer: 0206208120

Met vriendelijke groet,
Steven" - 25-06-2010 10:38

Logo van Op Koers NLP Opleidingenverified_userAanbieder op Springest
Patricia SchookOp Koers NLP Opleidingen

"Wil je effectiever communiceren? Zou je meer grip willen op je emoties? Wil je jouw persoonlijke doelen realiseren of wil je ook meer zelfvertrouwen? In privé situaties of op het werk.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) biedt direct toepasbare technieken en vaardigheden over hoe je communiceert, denkt en verandert.
Tijdens de workshop op 30 juni a.s. laten we je een aantal technieken ervaren en lichten we de volledige NLP Pratitioner opleiding toe.

Kom kennismaken en grijp deze kans op een doeltreffende manier van communiceren en persoonlijke effectiviteit. Bij inschrijving via de website is dit event gratis: www.opkoers.info.

tot ziens,
met hartelijke groet,
Patricia Schook
Op Koers
0182 370014" - 25-06-2010 13:17

Logo van Hogervorst Communicationsverified_userAanbieder op Springest

"Ons managementprogramma Leiderschap en Samenwerken geeft je een enorme vooruitgang in je persoonlijke ontwikkeling. Daarbij staan communicatie, effectiviteit
en de impact van jouw gedrag op anderen centraal. Kijk alvast op onze website of op Google onder "managementprogramma's" naar filmpjes met deelnemers en investeer in een vrijblijvende intake van een uur bij jou op het werk.

Met vriendelijke groeten,
Joyce de Vries Lentsch
033 461 2287" - 25-06-2010 14:18

Logo van BL-balansverified_userAanbieder op Springest
Baukje van LeeuwenBL-balans

"Beste Anoniem,

Inmiddels overspoeld door reacties zie ik.
Wat ik je nog aan wil geven is dat in onze interactieve trainingen met paarden zowel het communicatievedeel op breed terrein aan bod komt, als wel je persoonlijke kwaliteiten , ontwikkelingen direct naar voren halen. Zo komen lichaamstaal en copingstrategiën sterk naar voren in deze training. Door de spiegel van het paard soms confronterend maar wel vriendelijk, eerlijk en verreikend!
Wil je meer informatie? Bel of mail ons! Zie www.bl-balans.nl.

Vriendelijke groeten,
Baukje van Leeuwen
06-19174487" - 25-06-2010 21:11

Logo van Schoevers.verified_userAanbieder op Springest
Medewerker van Schoevers.Schoevers.

"Geachte heer/mevrouw,

Hierbij een korte uitleg over onze cursus "Persoonlijke effectiviteit"

Waarom de cursus Persoonlijke effectiviteit?

In deze opleiding of training analyseert u uw sterke en zwakke kanten en leert u persoonlijke doelen te stellen. U gaat aan de slag met (individuele) opdrachten, onder begeleiding van een vakkundig docent. U oefent in samenwerken, effectief gesprekken voeren, conflicten hanteren en onderhandelen. Uw manier van werken staat hierbij centraal. Na het volgen van deze cursus zult u beter en plezieriger functioneren en bent u beter opgewassen tegen werkdruk en stress.

Het programma

- Zelfmanagement
- Het stellen van persoonlijke doelen
- Samenwerken
- Feedback geven en ontvangen
- Assertiviteit
- Gesprekstechnieken
- Conflicthantering
- Onderhandelingstechnieken
- Veranderingsprocessen

Wij als Schoevers hebben ook diverse cursussen op het gebied van communicatie maar zoals u beschrijft hoe u de cursus in de toekomst wilt gaan gebruiken, adviseer ik u om de cursus "Persoonlijke effectiviteit" te volgen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze servicedesk Leren & Werken 030-280 87 87.

Wij helpen u graag verder!

Met vriendelijke groet,
Schoevers Opleidingen

Els Kreijkes" - 28-06-2010 08:51

Logo van Fontys Bestuursacademieverified_userAanbieder op Springest
Stance PeetersFontys Bestuursacademie

"Beste

Ik denk dat de cursus Feedback geven en ontvangen van BAZN de bestuursacademie een geschikte cursus voor jou is. Tijdens deze workshop ontvang je uitleg over het geven en ontvangen van positieve en negatieve feedback. Daardoor leer je gewenst gedrag te versterken en niet gewenst gedrag te verminderen. De nadruk zal liggen op oefenen met aangeleverde praktijksituaties. Je kunt alle opgedane kennis en ervaring direct toepassen in je dagelijks leven en werkomgeving.

Voor meer informatie over deze workshop of over andere trainingen op het gebied van persoonlijke vaardigheden kun je contact opnemen met BAZN de bestuursacademie, 013 - 465 13 31.

Met vriendelijke groet,
BAZN de bestuursacademie

Stance Peeters" - 28-06-2010 14:15

Logo van HeArtAwAreverified_userAanbieder op Springest
Peter KosterHeArtAwAre

"Beste Anoniem,

Zonder op voorhand al iets uit te sluiten, zou ik graag in een vrijblijvend intake-gesprek gezamenlijk bepalen welke mogelijkheden er passen bij jouw behoefte. Van daaruit kun je dan beslissen welke training en/of workshop bij jouw wensen past.

Bij voorbaat dank voor jouw reactie en met heArtelijke groet,
Peter Koster
06-18856901" - 28-06-2010 19:09

Logo van Kenneth Smit Trainingverified_userAanbieder op Springest

"Wil je meer weten over een methode die al meer dan 20 jaar bewezen successen genereert? Zowel theorie als oefenen met jou als middelpunt.
Hartelijke groet,
A. van der Dussen
0297-785478
06-338069817" - 29-06-2010 09:23

Logo van Centrum voor Communicatie & Journalistiekverified_userAanbieder op Springest
Medewerker van Centrum voor Communicatie & JournalistiekCentrum voor Communicatie & Journalistiek

"Beste Anoniem,

Het is mij niet helemaal duidelijk welke functie je vervult, maar als ik het zo lees lijkt mij de cursus Effectief Communiceren geschikt voor jou.
Kijk eens op onze site www.ccj.hu.nl of bel 030-2193500.

Hartelijke groet,

Alexia Nilas
Cursistendesk CCJ" - 30-06-2010 08:58

Logo van TromerTrain Training en Coachingverified_userAanbieder op Springest

"Beste Anoniem,

De vraag die u stelt is een vraag die lastig te beantwoorden is. Ondanks uw uitgebreide toelichting op de vraag, blijft het lastig om het juiste antwoord te geven.
Natuurlijk ben ik bereid om samen met uw manager een vrijblijvend gesprek aan te gaan, waarna ik u een gedegen advies kan geven.
Bij welke organisatie u de training dan het beste kunt volgen is aan u!

Met hartelijke groet,

Angéla Tromer" - 30-06-2010 21:00

Wouter VriesBezoeker van Springest

"Beste Anoniem,

Intussen staan er hierboven veel verschillende responsen onder het advies wat je gevraagd hebt.
Wat ook kan, is het advies van Pauline Franke opvolgen en eens een blik te werpen op de training Persoonlijke Effectiviteit van Intermediair Trainingen.

Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mij altijd mailen om een afspraak te maken voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Met vriendelijke groet,

Wouter de Vries
Intermediair Trainingen." - 08-07-2010 15:19

Logo van Schouten & Nelissenverified_userAanbieder op Springest
Medewerker van Schouten & NelissenSchouten & Nelissen

"Geachte heer , mevrouw ,

Schouten en nelissen biedt de training waarnaar U op zoek bent.

Onze training Persoonlijke effectiviteit leert U om in een vroeg stadium te zeggen wat U dwars zit zodat emoties geen kans krijgen. Een kwestie van iets gaan durven zeggen ( maar dan op een respectvolle manier ). Voor al diegenen die fel reageren "om zichzelf te beschermen ".
Goed waarnemen , juist interpreteren daarentegen leert U om dingen met meer tact te zeggen . Vooral geschikt voor mensen die van nature te direct en/of tactloos kunnen reageren.
U kunt ons wellicht het beste even bellen om een advies op maat te krijgen.
Onze afdeling Voorlichting is bereikbaar op 0418-688510 (van 8 tot 17.30 uur)
Ook via onze website www.sn.nl kunt U informatie opvragen.
Ik hoop dat ik U op weg heb geholpen.
Met vriendelijke groet ,
Rosemarie van der Sande
Opleidingsadviseur" - 13-08-2010 11:38

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 74.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel jouw opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 84.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!