Strategisch Programmamanagement

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van AOG School of Management
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,1 AOG School of Management heeft een gemiddelde beoordeling van 8,1 (uit 41 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

7,7
Gemiddeld cijfer voor Strategisch Programmamanagement
Gebaseerd op 6 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstar_borderstar_border
Marjan
6
Strategisch Programmamanagement

"Ik heb het fantastisch gevonden om het mastertraject (summerschool, researchlab en afstudeertraject) te doen. De reis met studenten en opleiders was inspirerend.
Toch heb ik ook zeker kritiek.
De opbouw van het afstudeertraject was voor mij niet altijd volgbaar. Op een aantal momenten liep mijn behoefte niet parallel aan het aanbod. Dit gold ook de begeleiding bij het onderzoek (en de afstemming met het aanbod). Mijn beeld was dat in een mastertraject je onder begeleiding van een senior een eerste proeve van bekwaamheid rond onderzoek doen aflegt en meegenomen wordt in de ontwikkeling van de vakbekwaamheid, de regels en procedures en het denkvermogen. Dat zag ik niet altijd terug in de begeleiding.
Ik blijf het probleem vinden dat de opleiding niet geaccrediteerd is en dat ook het diploma en het supplement niet voldoen aan de standaard van de universiteit Groningen.
Ik geef het gehele traject een 6,5 maar dat kan niet in het systeem. " - 13-07-2015 00:00

"Ik heb het fantastisch gevonden om het mastertraject (summerschool, researchlab en afstudeertraject) te doen. De reis met studenten en oplei… alles lezen - 13-07-2015 00:00

Startdata en plaatsen

placeGRONINGEN
6 apr. 2021 tot 11 mrt. 2022
Toon rooster
event 6 april 2021, 09:30-20:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Module 1 | PGM Een staalkrt v.h. vak PMT. Basisaspecten v.h. vak
event 7 april 2021, 09:00-16:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Module 1 | PGM Een staalkrt v.h. vak PMT. Basisaspecten v.h. vak
event 11 mei 2021, 09:30-20:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Module 2 | Programmamanagement, het vak, methoden
event 12 mei 2021, 09:00-16:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Module 2 | Programmamanagement, het vak, methoden
event 14 juni 2021, 09:30-20:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Module 3 | Omgevingsmanagement en samenwerken
event 15 juni 2021, 09:00-16:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Module 3 | Omgevingsmanagement en samenwerken
event 8 september 2021, 09:30-20:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Module 4 |Organisatie en Verander-Management
event 9 september 2021, 09:00-16:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Module 4 |Organisatie en Verander-Management
event 5 oktober 2021, 09:30-20:00, NUNSPEET, SPMT 15 | Module 5 | Verandermanagement
event 6 oktober 2021, 09:00-16:00, NUNSPEET, SPMT 15 | Module 5 | Verandermanagement
event 2 november 2021, 08:30-19:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Module 6 | Persoonlijk Leiderschap
event 3 november 2021, 08:00-15:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Module 6 | Persoonlijk Leiderschap
event 13 december 2021, 09:30-20:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Mod.7 | Integratie en professionaliseren
event 14 december 2021, 09:00-16:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Mod.7 | Integratie en professionaliseren
event 26 januari 2022, 08:30-18:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Eindgesprekken
event 27 januari 2022, 08:30-18:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Eindgesprekken
event 28 januari 2022, 08:30-18:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Eindgesprekken
event 2 februari 2022, 09:00-17:00, Nog niet bekend, SPMT 15 | Toetsing herkansingen
event 11 maart 2022, 17:00-19:00, GRONINGEN, SPMT 15 | Diploma uitreiking

Beschrijving

Samenhang in organisatie-overstijgende doelen

Als programmamanager stuurt u programma’s aan die organisatiegrenzen overschrijden. Dat vraagt onder andere inzicht in de belangen van verschillende stakeholders en vereist bovenal persoonlijk leiderschap. Want wilt u effectief zijn, dan is uw uitdaging een visie te ontwikkelen die breed gedragen wordt.

Succesvolle programma’s beginnen met een breed gedragen visie. Het is uw uitdaging, als programmamanager, de verschillende stakeholderbelangen te doorgronden. De leergang biedt inzicht in achterliggende theorieën en modellen, maar vergroot tegelijkertijd uw handelingsrepertoire. Het managen van vraagstukken met verschillende partijen en belangen d…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Programmamanagement, MSP, Professional Scrum Master I (PSM I), Scrum Master en Scrum.

Samenhang in organisatie-overstijgende doelen

Als programmamanager stuurt u programma’s aan die organisatiegrenzen overschrijden. Dat vraagt onder andere inzicht in de belangen van verschillende stakeholders en vereist bovenal persoonlijk leiderschap. Want wilt u effectief zijn, dan is uw uitdaging een visie te ontwikkelen die breed gedragen wordt.

Succesvolle programma’s beginnen met een breed gedragen visie. Het is uw uitdaging, als programmamanager, de verschillende stakeholderbelangen te doorgronden. De leergang biedt inzicht in achterliggende theorieën en modellen, maar vergroot tegelijkertijd uw handelingsrepertoire. Het managen van vraagstukken met verschillende partijen en belangen doet een beroep op uw leiderschap in het oplossen van conflicten, het bouwen van een duurzame dialoog en het vergroten van bestuurlijk sensitiviteit.
Sturing zonder macht
Samen met deelnemers gaat u van gedachten wisselen over vragen die u bezighouden: hoe formuleer je heldere doelen? Hoe blijf je effectief en behoud je toch flexibiliteit? Door de complexe omgeving zijn doelen niet voor iedereen altijd even duidelijk. Veranderingen kunnen weerstand oproepen. In de opleiding leert u hoe u daar mee om kunt gaan. Hoe u uw eigen taken en verantwoordelijkheden helder krijgt. Mensen kunt inspireren, motiveren en sturen, ook zonder formele macht. In de opleiding Strategisch Programmamanagement praten gerenommeerde docenten uit verschillende disciplines u bij over de laatste stand van zaken in hun vakgebied. U reflecteert samen met uw mededeelnemers op uw rol binnen complexe programma’s. Voor toetsing van ideeën gaat u ook in gesprek met topmensen uit de praktijk.

U bent werkzaam als senior projectleider, programmamanager of programmadirecteur en heeft ervaring in het opzetten, uitvoeren en begeleiden van complexe programma’s die organisatiegrenzen overschrijden. We ontvangen deelnemers uit zowel de private als de publieke sector. U heeft de ambitie om programmamanagement vanuit een strategisch perspectief invulling te geven. U beschikt naast een HBO- of WO- vooropleiding over minimaal vijf jaar werkervaring en vindt het boeiend om met professionals uit andere organisaties op inspirerende wijze kennis uit te wisselen.


- heeft u kennis opgedaan om verschillende stakeholderbelangen te doorgronden en effectief te managen;
- bent u in staat een gefundeerde visie te ontwikkelen voor complexe programma’s die breed gedragen wordt;
- heeft u uw persoonlijk leiderschap ontwikkeld. Dit stelt u in staat mensen te inspireren, motiveren en te sturen om zo veranderingen te implementeren en doelen te bereiken, ook zonder formele macht.

De opleiding Strategisch Programmamanagement is modulair opgebouwd: zeven tweedaagse modules gespreid over een periode van negen maanden.
Module 1 | Programmamanagement, een staalkaart van het vak
Allereerst wordt er overzicht gegeven van visies en essenties op programmamanagement en diverse thema’s waar later in de leergang dieper op in wordt gegaan, worden geïntroduceerd. De volgende vraagstukken komen aan de orde: wat is een programma? Maar ook: wat niet? Er wordt gekeken naar de verschillen tussen programma’s en projecten, multi-projecten, portfoliomanagement en processturing. In de module is plaats voor de plek van programmamanagement in “moderne organisaties”.
Module 2 | Programmamanagement, het vak, de methodologie
Hoe stelt u een programmavisie op? En wat betekent de uitvoering van de visie voor de planning, de mensen en het budget? Er wordt een methodologisch fundament van een goed programma gelegd en inzicht verschaft in MSP (managing succesful programs), batenmanagement, monitoring en sturing.
Module 3 | Persoonlijk leiderschap en teammanagement
Leiderschapsontwikkeling begint bij zelfkennis en -reflectie. De Programmamanager zal veel van zijn of haar succes halen uit inzicht in het eigen leiderschap. In deze module komen thema’s aan de orde die te maken hebben met de visies achter leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Daarnaast kijken we in deze module naar onderwerpen die te maken hebben met de dynamiek in teams en welke taken en verantwoordelijkheden te onderscheiden zijn. Hoe smeedt u een team? Wat zijn uw eigen taken en verantwoordelijkheden?
Module 4 | Regievoering en verandermanagement
Programmamanagement is vrijwel altijd regievoeren zonder macht en een programma heeft altijd een veranderambitie. Wat zijn de essenties van regievoering? Welke taal past er bij? Wat betekent deze vorm van sturing voor competenties en manieren van werken? Vanuit welke veranderstrategie wordt een programma aangevlogen? Is er een bewuste keuze in de strategie en past die keuze bij het verandervraagstuk dat in het programma wordt opgepakt? Op deze vragen krijgt u tijdens module 4 antwoorden.
Module 5 | Strategisch omgevingsmanagement
Programma’s vinden altijd in een context plaats waarin het gaat om het spelen met veel belangen en posities van stakeholders. Omgevingsmanagement is een van de belangrijkste aandachtsgebieden van de programmamanager. “De belangrijkste competentie van de programmamanager is koffie drinken” wordt ook wel gezegd. In deze module leert u hoe u de omgevingscomponent in kaart kunt brengen en hoe u de omgeving kunt integreren in het programma.
Module 6 | Organisatie en management
In deze module wordt ingegaan op organisatiekunde, besturen van afdelingen en programma’s en de aansluiting maken tussen de strategie van organisaties en de programma’s die er zijn. U gaat invulling geven aan de inspiratie en ‘verhaalkant’ van programma’s. Een bijzondere bijdrage is het dagdeel dat besteed wordt aan vraagstukken van zingeving van een programma. Hoe kan de hedendaagse programmamanager leren van de leiderschapsprincipes waarmee gebouwd is aan de Chinese Muur? Een gezamenlijke zoektocht waarbij het formuleren van de volgende vraag misschien belangrijker is dan het vinden van een antwoord.
Module 7 | Integratie en professionalisering
Programmamanagement kent een scala van methoden waaruit u kan kiezen als programmamanager. Maar hoe zit het met het strategisch fundament onder die methode? Sluit die aan bij de methode die u wilt kiezen? En sluit dat aan bij de (on)besproken Programmamanagement Strategie? Na deze sessie kunt u zich een beeld vormen over de basis voor uw programmamanagement aanpak en bent u meer toegerust voor het kiezen van de juiste aanpak. Ook wordt aandacht besteed aan de professionalisering van programmamanagement in organisaties.

7,7
Gemiddeld cijfer voor Strategisch Programmamanagement
Gebaseerd op 6 ervaringen
starstarstarstar_borderstar_border
Marjan
6
Strategisch Programmamanagement

"Ik heb het fantastisch gevonden om het mastertraject (summerschool, researchlab en afstudeertraject) te doen. De reis met studenten en opleiders was inspirerend.
Toch heb ik ook zeker kritiek.
De opbouw van het afstudeertraject was voor mij niet altijd volgbaar. Op een aantal momenten liep mijn behoefte niet parallel aan het aanbod. Dit gold ook de begeleiding bij het onderzoek (en de afstemming met het aanbod). Mijn beeld was dat in een mastertraject je onder begeleiding van een senior een eerste proeve van bekwaamheid rond onderzoek doen aflegt en meegenomen wordt in de ontwikkeling van de vakbekwaamheid, de regels en procedures en het denkvermogen. Dat zag ik niet altijd terug in de begeleiding.
Ik blijf het probleem vinden dat de opleiding niet geaccrediteerd is en dat ook het diploma en het supplement niet voldoen aan de standaard van de universiteit Groningen.
Ik geef het gehele traject een 6,5 maar dat kan niet in het systeem. " - 13-07-2015 00:00

"Ik heb het fantastisch gevonden om het mastertraject (summerschool, researchlab en afstudeertraject) te doen. De reis met studenten en oplei… alles lezen - 13-07-2015 00:00

starstarstarstarstar_border
Sarah
8
Strategisch Programmamanagement

"Ik heb genoten van het gehele programma van de Flexibele Master, dus de 2 leergangen, summercourse en afstudeertraject. De onderwijsmethode van leeslijst, gastdocenten en interactie met hoofddocent en deelnemers pasten uitstekend bij mijn leerstrategie.
de mogelijkheid om te onderbreken tussen de elementen door past ook bij levensfase waarin ik zat, met gezin en werk.

Enkele mindere ervaringen met individuele (gast-) docenten of lokaties werden direct besproken en meestal opgelost." - 07-07-2015 00:00

"Ik heb genoten van het gehele programma van de Flexibele Master, dus de 2 leergangen, summercourse en afstudeertraject. De onderwijsmethode … alles lezen - 07-07-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Luuc
9
Strategisch Programmamanagement

"inspirerende en diepgaande leergangen, zeer inspirerende summer academy, goede begeleiding tijdens het afstudeeronderzoek.
Daarnaast vond ik de begeleiding door de 'locatiemanagers' (mn Marlies, Janine en Ida) zeer professioneel.
Ook de meeste locaties waren goed. Uitzondering hierop was het Hamshire Hotel Groningen Zuid. En de leergang Strategisch Programmamanagement wordt volledig in de Ernst Sillem Hoeve georganiseerd, die locatie gaat na 7 keer wel vervelen, zeker als je steeds op dezelfde dagen komt en (dus?) iedere keer hetzelfde menu krijgt." - 07-07-2015 00:00

"inspirerende en diepgaande leergangen, zeer inspirerende summer academy, goede begeleiding tijdens het afstudeeronderzoek. Daarnaast vond i… alles lezen - 07-07-2015 00:00

starstarstarstar_halfstar_border
Annelies
7
Strategisch Programmamanagement

"Interessante actuele leerstof met in het algemeen goede en inspirerende docenten. De samenhang in het programma kan beter. Modules met elkaar verbinden, wat is de rode draad? Toepassing in de praktijk van organisaties zou ook vaker onderwerp van gesprek moeten zijn. " - 12-04-2015 00:00

"Interessante actuele leerstof met in het algemeen goede en inspirerende docenten. De samenhang in het programma kan beter. Modules met elkaa… alles lezen - 12-04-2015 00:00

starstarstarstarstar_half
Bianca
9
Strategisch Programmamanagement

"De training biedt een heel divers pallet aan onderwerpen en veelzijdige sprekers. Inspirerend en soms in verwarring achtergelaten. Een groot arsenaal aan ideeen om de komende jaren toe te passen en verder in te duiken." - 30-03-2015 00:00

"De training biedt een heel divers pallet aan onderwerpen en veelzijdige sprekers. Inspirerend en soms in verwarring achtergelaten. Een groot… alles lezen - 30-03-2015 00:00

starstarstarstar_halfstar_border
Stieneke
7
Strategisch Programmamanagement

"Een geweldig goede leergang! Veel geleerd om 'evidence based' met programmamangement aan de slag te kunnen gaan. Het schrijven van de paper vond ik wel een opgave... " - 26-03-2015 00:00

"Een geweldig goede leergang! Veel geleerd om 'evidence based' met programmamangement aan de slag te kunnen gaan. Het schrijven van de paper … alles lezen - 26-03-2015 00:00

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.