IPMA-D

Niveau
Tijdsduur
Trainers
Erwin RaemakersPaul Oldenzeel
Startdatum en plaats
Logo van Forsa Advies
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 Forsa Advies heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 418 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8,6
Gemiddeld cijfer voor IPMA-D
Gebaseerd op 7 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstar_borderstar_border
Booij
6
IPMA-D

"Prima training, geeft veel handvatten voor mij als (beginnend) projectmanager. wel een boek waar je je door heen moet worstelen en leerstof sluit niet altijd aan bij de vragen in de e-learning. Presentatie mag iets meer jeu. " - 28-11-2018 15:34

"Prima training, geeft veel handvatten voor mij als (beginnend) projectmanager. wel een boek waar je je door heen moet worstelen en leerstof … alles lezen - 28-11-2018 15:34

Startdata en plaatsen

Forsa Advies, Laan van Zuid Hoorn 31 RIJSWIJK
16 jul. 2019 tot 27 aug. 2019
Toon rooster
event 16 juli 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 1
event 30 juli 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 2
event 13 augustus 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 3
event 27 augustus 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 4
Aristo Zalen Utrecht, Brennerbaan 150 UTRECHT
25 sep. 2019 tot 13 nov. 2019
Toon rooster
event 25 september 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 1
event 9 oktober 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 2
event 30 oktober 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 3
event 13 november 2019, 09:00-17:00, Trainingsdag 4

Beschrijving

Onze missie is Nederland beter maken in het projecten.

Hiertoe bieden we u effectieve trainingen, advies, begeleiding en coaching. Neemt u voor een op maat gemaakt advies voor uw organisatie en uw leerdoelen vrijblijvend contact op met ons.

IPMA D is bedoeld voor beginnende projectmanagers en projectmedewerkers die op zoek zijn naar een theoretische onderbouwing bij hun dagelijkse praktijk. Zoek je een mooi opstapje naar een projectmanagementloopbaan of juist een verdieping op je werkzaamheden in het ondersteunen van projecten, dan is een IPMA D training een uitstekende keuze.

Waarom je IPMA D certificering behalen bij Forsa Advies?

 • Je kunt rekenen op up-to-date lesmateriaal, vakkundige trainers en een uitstekende dienstverlening rondom de training.
 • Onze trainingen worden door deelnemers gewaardeerd met een rapportcijfer 8.9 op Springest.nl.
 • Een uitstekende examenvoorbereiding en een hoog slagingspercentage. Wij bieden een uit…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: IPMA-D, Projectmatig werken, IPMA PMO, Projectmanagement en PRINCE2.

Onze missie is Nederland beter maken in het projecten.

Hiertoe bieden we u effectieve trainingen, advies, begeleiding en coaching. Neemt u voor een op maat gemaakt advies voor uw organisatie en uw leerdoelen vrijblijvend contact op met ons.

IPMA D is bedoeld voor beginnende projectmanagers en projectmedewerkers die op zoek zijn naar een theoretische onderbouwing bij hun dagelijkse praktijk. Zoek je een mooi opstapje naar een projectmanagementloopbaan of juist een verdieping op je werkzaamheden in het ondersteunen van projecten, dan is een IPMA D training een uitstekende keuze.

Waarom je IPMA D certificering behalen bij Forsa Advies?

 • Je kunt rekenen op up-to-date lesmateriaal, vakkundige trainers en een uitstekende dienstverlening rondom de training.
 • Onze trainingen worden door deelnemers gewaardeerd met een rapportcijfer 8.9 op Springest.nl.
 • Een uitstekende examenvoorbereiding en een hoog slagingspercentage. Wij bieden een uitstekende online examenoefenomgeving die je inzicht biedt in je vorderingen.
 • Onze trainers combineren jarenlange ervaring uit de praktijk met uitstekende trainersvaardigheden.
 • Uiteraard doen we er alles aan om de training van je keuze door te laten gaan. Mocht een training te weinig deelnemers kennen, dan nemen we contact met je op om te overleggen, en bieden je dan een oplossing waarmee je tevreden bent.

Voor wie?

Deze training is voor projectmedewerkers, projectmanagers, projectleiders en/of consultants. PRINCE2 kennis is een pré maar geen vereiste. Er zijn geen specifieke certificaten nodig als voorkennis. Voldoe je niet aan het profiel en heb je wel interesse in deze trainingen? Wij adviseren je graag.  

Leerdoelen IPMA D training

Deze training beoogt je effectiever te maken door:

 • een stevige, brede theoretische basis te bieden voor succesvol werken in projecten als deelprojectleider, projectleider van eenvoudiger projecten en/of als sleutelfiguur naast een projectmanager
 • te leren hoe deze theorie praktisch toe te passen
 • het uitwisselen van ervaringen op eigen projectmanagementpraktijk met ervaren vakgenoten
 • het voorbereiden op de IPMA D certificering

Duur, data, locatie en prijzen IPMA D training

Deze training bestaat uit vier dagen les. De tijd tussen de bijeenkomsten kun je gebruiken om het geleerde te laten bezinken en toe te passen in de praktijk.  Data, locaties en prijzen vind je op onze website onder de tab 'Lesdata & Inschrijven' op onze website. Voor het totale investeringsoverzicht, scrol je verder naar beneden.

Onderwerpen

IPMA beoogt projectmanagers te ondersteunen in hun ontwikkeling, passend bij het niveau van projecten waar zij op dat moment aan werken. Elk van de onderwerpen in de certificering is relevant voor het professioneel kunnen managen van projecten in allerlei organisaties.

In totaal zijn er 28 competenties: 13 vaktechnische, 10 gedragsmatige en 5 contextuele competenties. Onder het kopje ‘gedetailleerd overzicht van onderwerpen’ vind je alle onderwerpen en subonderwerpen.

Studiebelasting en lesmethode IPMA D training

Aan de hand van een doorlopende casus en met eigen inbreng aan de slag met de materie langs de leidraad van de te behandelen competenties. IPMA bevat een breed scala aan modellen en technieken. Een belangrijk aspect in de training is de toepassing ervan in de praktijk. Onze trainers zijn zowel in de praktijk als theorie deskundig en daarmee een uitstekende gids. De studiebelasting van de IPMA D is circa 16 uur per lesdag en dus ongeveer 64 uur in totaal.

Trainingsmateriaal IPMA D training

Je ontvangt een luxe trainingsmap in kleur met de te behandelen sheets, literatuur en opgaven. Daarnaast wordt gedurende de training gebruik gemaakt van het Handboek Projectmanagement op basis van IPMA D. Dit lesboek ter waarde van € 44 is in de trainingsprijs inbegrepen. Bovendien krijg je toegang tot onze e-learning omgeving. Deze tool helpt je effectief, efficiënt en op een prettige manier te studeren.

Certificering IPMA D

Na afloop van de IPMA D training en de bijbehorende zelfstudie, ben je klaar voor het theorie-examen. Het IPMA D examen is een theorie-examen van 3 uur en bestaat uit open en multiple choice vragen. Je kunt dit boeken via IPMA Certificeren of via Forsa Advies.

Er zijn geen toelatingseisen voor deelname aan dit theorie-examen, al is het een voordeel als je reeds enige projectmanagementervaring hebt. Je dient van tevoren het self-assessment en het cv in te vullen. Aan deze formulieren is geen beoordeling gekoppeld. Ze zijn bedoeld voor zelfreflectie. Je kunt op basis van deze documenten niet worden afgewezen. Met het IPMA D certificaat mag je de titel 'Certified Project Management Associate' voeren. 

IPMA-D investeringsoverzicht

€ 1.799  4-daagse IPMA D klassikale training *)
€ 590     IPMA D Theorie-examen bij IPMA Certificeren **)
€ 2.389  Totaal training en certificering

Aanvullende opmerkingen:
*) De trainingsprijs is inclusief lesboek, lesmap, e-learning examentrainer, een goede leslocatie met voldoende en veelal gratis of voordelige parkeergelegenheid en een vergaderarrangement. Dit arrangement bestaat voor een dagtraining uit een lunch, koffie, thee, water en frisdrank. Voor een avondtraining bestaat dit arrangement uit koffie, thee, water en frisdrank.

**) Je kunt het examen zelf boeken via IPMA Certificeren. Als je Forsa Advies je examens wilt laten boeken en factureren, brengen wij je € 30 administratiekosten per persoon per examen.

Alle prijzen zijn exclusief btw.

In-company en maatwerk

Deze training kan in-company verzorgd worden op in overleg vastgestelde dagen en tijden en op jouw locatie. Ook is maatwerk mogelijk in de vorm van een casus op maat en/of het toevoegen van modules in vaardigheden en technieken. Vanaf vier deelnemers is het financieel aantrekkelijk om een in-company training te overwegen. Wij maken hiervoor graag een offerte.

Vervolg na IPMA D training en certificering

Na de certificering op D niveau kun je onder andere doorstromen naar een IPMA C certificering; hiervoor gelden specifieke eisen aan je cv op het vlak van projectmanagement. Indien je cv aan de eisen voldoet, kun je ook direct opgaan voor IPMA C Certificering. Je hoeft dus niet éérst IPMA D te behalen om voor C in aanmerking te komen.

Afhankelijk van je ervaring en situatie kun je je ook verdiepen in BISL® Informatiemanagement, Change Management oftewel verandermanagement, ITIL® Servicemanagement, MoP® Portfoliomanagement, MSP® programmamanagement, M_o_R® risicomanagement, enzovoorts. Wij geven je graag een vrijblijvend, persoonlijk studieadvies.

Hercertificering IPMA D

De IPMA-certificering vereist dat je je kennis up-to-date houdt. Je IPMA D certificaat is 5 jaar geldig. Na vijf jaar dien je het examen opnieuw af te leggen. Zie voor details de website van IPMA Certificeren.

Gedetailleerd overzicht van onderwerpen

Hieronder vind je alle IPMA onderwerpen. De meeste onderwerpen komen aan bod in de les. Een deel van de onderwerpen doe je op basis van zelfstudie  op basis van het lesboek en de e-learning (aan de hand van vragen en filmpjes) met daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen aan de trainer.

Practice - Vaktechnische competenties

 • V1.1 Projectaanpak
 • V2.1 Verwachtingen en eisen
 • V3.1 Scope en afbakening
 • V3.2 Productdecompositie
 • V3.3 Configuratiemanagement
 • V4.1 Planning en fasering
 • V5.1 Projectorganisatie
 • V5.2 Informatie- en managementsystemen
 • V6.1 Kwaliteit
 • V6.2 Kwaliteitsbeoordeling, audit en evaluatie
 • V7.1 Kostenraming
 • V7.2 Kostenmanagement
 • V7.3 Projectfinanciering
 • V8.1 Capaciteitsmanagement
 • V9.1 Inkoop
 • V9.2 Overeenkomsten
 • V10.1 Projectvoorbereiding
 • V10.2 Projectdefinitiefase
 • V10.3 Schattingsmethoden
 • V10.4 Beheersing en rapportage
 • V10.5 Wijzigingsbeheer
 • V10.6 Afsluiting
 • V11.1 Risicomanagement: begrippen, definities en categorieën
 • V11.2 Risicomanagementraamwerk
 • V11.3 Risicomanagementtechnieken
 • V12.1 Stakeholderanalyse en stakeholdermanagement
 • V13.1 Organisatieverandering

People - Gedragsmatige competenties

 • G1.1 Zelfreflectie en zelfmanagement
 • G1.2 Persoonlijke doelbepaling en tijdmanagement
 • G1.3 Stressmanagement
 • G2.1 Ethiek
 • G2.2 Betrouwbaarheid
 • G3.1 Communicatie
 • G3.2 Gespreksvaardigheden
 • G3.3 Vergaderen
 • G3.4 Workshops
 • G3.5 Presenteren
 • G3.6 Schriftelijk communiceren
 • G4.1 Openheid
 • G4.2 Adviseren
 • G5.1 Leiderschap
 • G6.1 Levenscyclus teams
 • G6.2 Succesvolle teams
 • G7.1 Crisismanagement
 • G7.2 Conflictmanagement
 • G8.1 Probleemoplossen
 • G8.2 Creativiteit
 • G9.1 Onderhandelen
 • G10.1 Resultaatgerichtheid


Perspective - Contextuele competenties

 • C1.1 Missie, visie en strategie
 • C1.2 Strategisch prestatiemanagement
 • C1.4 Zakelijke of organisatorische rechtvaardiging
 • C2.1 Projectmanagement
 • C2.2 Programmamanagement
 • C2.3 Portfoliomanagement
 • C2.4 Inrichten PPP- en PMO-organisatie
 • C2.5 Organisatietheorie
 • C2.7 Procesontwikkelingsmethoden
 • C2.8 Personeelsmanagement
 • C2.9 Financiële administratie
 • C3.1 Duurzaamheid
 • C3.2 Wet- en regelgeving
 • C3.3 Gezondheid, beveiliging, veiligheid en milieu
 • C4.1 Invloed en belangen
 • C5.1 Cultuur en waarden

Misschien is het je opgevallen dat de onderwerpen nagenoeg gelijk zijn aan die van IPMA C. Echter, op een dieper liggend niveau zijn er leerdoelen die voor IPMA C wel gelden en voor IPMA D niet. Bovendien moeten deelnemers op niveau C vaker aantonen dat ze de leerstof niet alleen begrijpen, maar ook kunnen toepassen op een gegeven scenario. IPMA D kandidaten moeten in meer gevallen kunnen aantonen dat ze de leerstof begrijpen, maar hoeven deze in minder gevallen ook te kunnen toepassen. Uiteraard geven we duidelijk aan in onze lesmaterialen welke lesstof bij je examenniveau hoort.

PRINCE2® is a Registered Trade Mark of AXELOS limited. All rights reserved.

 

2019-02-23 TavdA

8,6
Gemiddeld cijfer voor IPMA-D
Gebaseerd op 7 ervaringen
starstarstarstar_borderstar_border
Booij
6
IPMA-D

"Prima training, geeft veel handvatten voor mij als (beginnend) projectmanager. wel een boek waar je je door heen moet worstelen en leerstof sluit niet altijd aan bij de vragen in de e-learning. Presentatie mag iets meer jeu. " - 28-11-2018 15:34

"Prima training, geeft veel handvatten voor mij als (beginnend) projectmanager. wel een boek waar je je door heen moet worstelen en leerstof … alles lezen - 28-11-2018 15:34

starstarstarstarstar_border
Elisa de Kat
8
IPMA-D

"De IPMA-D training die ik via Forsa Advies bij Paul Oldenzeel gevolgd heb vond ik erg prettig en leerzaam. Paul deelde veel voorbeelden uit zijn eigen praktijk ervaring en behandelde onderwerpen die uiteindelijk ook op het examen terug komen. De instructie map met de powerpoint slides van de behandelde stof was heel praktisch, ik vond het fijn hier mijn eigen aantekeningen op te kunnen maken zodat ik beter beslagen het examen kon doen.

De locatie in Lunetten vond ik erg prettig, van alle gemakken voorzien en centraal gelegen." - 25-04-2018 11:20

"De IPMA-D training die ik via Forsa Advies bij Paul Oldenzeel gevolgd heb vond ik erg prettig en leerzaam. Paul deelde veel voorbeelden uit … alles lezen - 25-04-2018 11:20

starstarstarstarstar_half
Lia Rooijen
9
IPMA-D

" Het boek voor IPMA-D is behoorlijk geconcentreerd en niet altijd even eenvoudig door te nemen. We hebben een zeer toegankelijke training gehad. Erwin heeft veel voorbeelden uit de praktijk gegeven ter ondersteuning van de stof. Over de lastige delen van de theorie zijn we met elkaar aan het werk - en daarmee aan het denken - gezet.
We hebben Erwin ervaren als een plezierige kritische docent. Ook de organisatie achter de training is goed geregeld." - 29-12-2016 15:58

" Het boek voor IPMA-D is behoorlijk geconcentreerd en niet altijd even eenvoudig door te nemen. We hebben een zeer toegankelijke training ge… alles lezen - 29-12-2016 15:58

starstarstarstarstar
Angelique Ouden
Acquisitie Manager Franchise
10
IPMA-D

"De training sloot perfect aan op de praktijk. Paul heeft de theorie met veel praktijkvoorbeelden kunnen verduidelijken. Mede door die combinatie is de opleiding heel gevarieerd. Er was veel interactie wat de training erg leuk en dynamisch maakte. " - 28-09-2016 06:43

"De training sloot perfect aan op de praktijk. Paul heeft de theorie met veel praktijkvoorbeelden kunnen verduidelijken. Mede door die combin… alles lezen - 28-09-2016 06:43

Emile Leijnse
starstarstarstarstar
Emile Leijnse
Projectrnagement / Interimmanagement / Consultancy. 3/4 dagen per week beschikbaar.
10
IPMA-D

"Erwin heeft een uitdagende stijl van trainen, dat vond ik erg prettig. Hij probeert rondom de theorie extra inzichten te geven, dat verbreedt je inzicht en kennis naast de voorgeschreven IPMA stof. Kortom een goede trainer!" - 25-08-2016 19:15

"Erwin heeft een uitdagende stijl van trainen, dat vond ik erg prettig. Hij probeert rondom de theorie extra inzichten te geven, dat verbreed… alles lezen - 25-08-2016 19:15

starstarstarstarstar_half
Damen
Project Consultant
9
IPMA-D

"De ervaring met Erwin als trainer waren goed. Naast dat hij de stof zelf goed beheerste heb ik ervaren dat hij met praktijk oefeningen je dwingt verder te denken en de theorie goed te gebruiken. Al met al een goede, duidelijke cursus en trainer!" - 02-08-2016 11:56

"De ervaring met Erwin als trainer waren goed. Naast dat hij de stof zelf goed beheerste heb ik ervaren dat hij met praktijk oefeningen je dw… alles lezen - 02-08-2016 11:56

starstarstarstarstar_border
koos lamboo
archivaris
8
IPMA-D

"Een goede onderbouwde cursus, waar je zeker je voordeel mee kan doen.
Goede informatie en stof om deze toe te kunnen passen in de praktijk.
Prima trainer al met al een cursus om aan te bevelen." - 21-01-2013 07:58

"Een goede onderbouwde cursus, waar je zeker je voordeel mee kan doen. Goede informatie en stof om deze toe te kunnen passen in de praktijk.… alles lezen - 21-01-2013 07:58

Erwin Raemakers - Durf je de projectmanagement-uitdaging aan?
Erwin Raemakers
Durf je de projectmanagement-uitdaging aan?
8,5
Paul Oldenzeel - De volgende dag aan de slag met wat je in de training leert
Paul Oldenzeel
De volgende dag aan de slag met wat je in de training leert
8,9

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.