E-learning Schuldhulpverlener

Type product
Niveau

E-learning Schuldhulpverlener

Learncare Academy
Logo van Learncare Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 Learncare Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 174 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

7,7
Gemiddeld cijfer voor E-learning Schuldhulpverlener
Gebaseerd op 3 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstar_halfstar_border
P.J.A. Farla
7
E-learning Schuldhulpverlener

"De online leeromgeving is mooi ingericht en de memotrainingen erg handig. Ook kreeg ik redelijk snel behulpzame antwoorden van mijn leraar. Een minpunt is dat het leerboek veel tekst fouten bevat. Ook is het raar dat in de memo-trainingen in het begin vragen worden gesteld van stof die je nog niet hebt gehad. Bij het doen van het examen kreeg ik best wel wat vragen die ik bijna niet kon weten. Dus de opleiding dekt wat mij betreft niet goed genoeg de lading. " - 05-12-2020 10:05

"De online leeromgeving is mooi ingericht en de memotrainingen erg handig. Ook kreeg ik redelijk snel behulpzame antwoorden van mijn leraar. … alles lezen - 05-12-2020 10:05

Beschrijving

Deze online opleiding tot schuldhulpverlener leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener.

Een sociale en menselijke benadering

De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat het in de schuldhulpverlening zinloos is om uitsluitend een strakke regelgeving aan te houden. Om mensen met schulden écht vooruit te helpen, is méér nodig dan alleen een technische uitvoering van de schuldhulpverlening. Kwetsbare groepen in de samenleving kunnen heel goed worden geholpen met richtinggevende adviezen en handvatten, zo blijkt in de praktijk. Door als schuldhulpverlener te sturen op gedragsverandering, geef je je cliënt weer toekomstperspectief. Deze socialere en menselijkere benadering zor…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Schuldhulpverlening, Budgetmanagement, Incasso, Budgetteren en Budgetcoach.

Deze online opleiding tot schuldhulpverlener leidt je in 3 maanden op tot professioneel schuldhulpverlener.

Een sociale en menselijke benadering

De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat het in de schuldhulpverlening zinloos is om uitsluitend een strakke regelgeving aan te houden. Om mensen met schulden écht vooruit te helpen, is méér nodig dan alleen een technische uitvoering van de schuldhulpverlening. Kwetsbare groepen in de samenleving kunnen heel goed worden geholpen met richtinggevende adviezen en handvatten, zo blijkt in de praktijk. Door als schuldhulpverlener te sturen op gedragsverandering, geef je je cliënt weer toekomstperspectief. Deze socialere en menselijkere benadering zorgt ervoor dat cliënten minder snel terugvallen in hun oude gedrag. Dit vraagt echter om een andere (integrale) manier van begeleiden. De opleiding schuldhulpverlener van Learncare biedt je hiervoor alle benodigde handvatten.


Optimaal voorbereid op de praktijk

Learncare Academy geeft sinds 2006 met veel succes de opleiding tot professionele schuldhulpverlener. Vanuit deze jarenlange ervaring hebben wij deze online opleiding tot schuldhulpverlener ontwikkeld. De opleiding bevat niet alleen tal van praktijkvoorbeelden, ook een gratis praktijkdag is inbegrepen. Zo ben je straks optimaal voorbereid op de dagelijkse praktijk!


Alle voordelen van deze ‘blended learning’ opleiding op ’n rij:

 • Leer waar en wanneer je maar wilt. De online modules zijn overal en altijd beschikbaar;
 • De E-learning bevat volop filmmateriaal. Zo oefen je direct met voorbeelden uit de praktijk;
 • Keuze uit diverse webcolleges, waarbij docenten uitleg geven over de theorie met voorbeelden uit de praktijk;
 • Vragen over de leerstof? Er is altijd een professionele schuldhulpverlener beschikbaar bij wie je terecht kunt;
 • Inclusief handige memotrainer om dagelijks te oefenen met vragen.


Welke beroepsmogelijkheden zijn er?

Na het afronden van deze opleiding tot schuldhulpverlener kun je in diverse functies aan de slag. Bijvoorbeeld als schuldhulpverlener, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp. Je kunt in dienst treden bij uiteenlopende instellingen en organisaties. Denk aan woningbouwcorporaties, gemeenten, private schuldhulpbureaus of instellingen voor budgetbeheer. Ook financiële instellingen en zorgcentra hebben vaak werk voor professionele schuldhulpverleners. Daarnaast kun je ook als zelfstandige gaan werken.


Vooropleiding en toelatingseisen

Om deze online opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over hbo-werk- en denkniveau.


Studieduur

Je volgt de online opleiding schuldhulpverlener helemaal in je eigen tempo. Wanneer je rekening houdt met minimaal 10 tot 15 uur studiebelasting per week, kun je de opleiding binnen 3 maanden afronden. Je hebt dan kennis van het volledige schuldhulpverleningsproces én je bent voorbereid op de examens voor de persoonscertificering.

Heb je geen tijd om 10 tot 15 uur per week te studeren? Geen probleem. Je hebt maximaal 1 jaar toegang tot je online leeromgeving. Ook kun je ervoor kiezen om je per module op het examen voor te bereiden, of voor alle modules tegelijk. Je bepaalt dus helemaal zélf jouw ideale studietempo!


Deelname certificaat

Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.


Examen NEN 8048 SHV I, II en III

Steeds meer zakelijke opdrachtgevers vragen naar schuldhulpverleners die in het bezit zijn van een erkend kwaliteitscertificaat. Wil jij zichtbaar aantonen dat je de benodigde kennis en vaardigheden op jouw vakgebied in huis hebt én dat je deze op peil houdt? Dat kan door middel van het behalen van de persoonscertificering schuldhulpverlening. Na het behalen van een van de modules van het examen NEN 8048 word je ingeschreven in het register van de Kiwa. Hiermee toon je je vakbekwaamheid als schuldhulpverlener aan en kun je jezelf onderscheiden in de markt. Bekijk hier meer informatie over de examens. De online examentrainingen ter voorbereiding op de examens vind je hier. Deze online opleiding is exclusief de examentrainingen.


Kennis en vaardigheden up-to-date houden

Om je vakbekwaamheid op peil te houden, moet je jezelf jaarlijks laten bijscholen. Ook dat kan via Learncare. Jaarlijks dien je 12 PE-punten te behalen. Lees hier hoe je je PE-punten behaalt.


Lesmateriaal

Al het lesmateriaal staat in je online omgeving, zodat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt.


Liever klassikaal? Dat kan!

Lijkt deze e-learning je helemaal passend, maar vind je juist de interactie met andere studenten zo prettig? Kies dan voor de klassikale variant van de opleiding Schuldhulpverlener. Als het je qua tijd of budget even niet past om voor de klassikale variant te gaan, dan is deze e-learning ook een goed alternatief.
Doelen

Na het volgen van deze opleiding:


 • Kun je een budgetplan (huishoudbegroting) opzetten;
 • Weet je hoe je het VTLB (vrij te laten bedrag) kunt berekenen;
 • Heb je kennis over communicatie en coaching binnen de schuldhulpverlening;
 • Heb je kennis over toeslagen en subsidieregelingen;
 • Ken je de sociale kaart van je eigen omgeving;
 • Kun je coachen op gedragsveranderingen.

Doelgroep

De opleiding tot schuldhulpverlener is bestemd voor iedereen die mensen met ernstige financiële problemen wil helpen hun leven weer op de rit te krijgen.

De opleiding is bijvoorbeeld zeer geschikt voor:

 • Zelfstandig ondernemers;
 • Maatschappelijk werkers;
 • Jongerenwerkers;
 • Buurtopbouwwerkers;
 • Thuiszorg-/Alfahulpen;
 • Verhuurmedewerkers;
 • Medewerkers debiteurenbeheer;
 • Re-integratiemedewerkers;
 • Medewerkers bij de gemeente;
 • Bankmedewerkers.


Aanvangsniveau

Om deze online opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over hbo-werk- en denkniveau.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aanbod:


 • Het proces van de schuldhulpverlening
 • Manieren om schulden af te lossen en hoe je gedragsveranderingen creëert bij de mensen
 • Financieel technische kant van de schuldhulpverlening
 • Communicatie en gesprekstechnieken
 • Vroegsignalering


Programma

Programma

Hoofdstuk 1: Inleiding Schuldhulpverlening en achtergronden

In het eerste hoofdstuk staat het proces van schuldhulpverlening centraal. De focus ligt daarbij op het proces tot en met het intakegesprek. Ook behandelen we de ontstaansgeschiedenis van schulden, verschillende schuldensoorten en problematische schuldsituaties. We besteden aandacht aan de wettelijke kaders waarin de schuldhulpverlener opereert en we staan stil bij de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Ten slotte gaan we in op het incassotraject van schuldeisers en bespreken we de verschillende soorten schuldeisers.


Hoofdstuk 2: Manieren om schulden op te lossen en gedragsverandering

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op diverse mogelijkheden om schulden op te lossen, zoals herfinanciering, schuldsanering en schuldbemiddeling. Ook coaching komt vandaag aan de orde. Daarnaast leer je hoe je een gedragsverandering kunt bewerkstelligen bij de cliënt. Daarbij maken we gebruik van de systematiek van de Motiverende Gespreksvoering (ook wel Motivational Interviewing genoemd).


Hoofdstuk 3: Traject Schuldhulpverlener, Vrij te Laten bedrag en Belastingen

In dit hoofdstuk krijgt de financieel-technische kant van de schuldhulpverlening de aandacht. Je leert hoe je het vrij te laten bedrag (VTLB) berekent en de afloscapaciteit volgens de Recofa-rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Ook behandelen we de beslagvrije voet en de wettelijke en nominale correctieposten. Daarnaast komt een betalingsvoorstel aan schuldeisers aan bod, waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) richtlijnen.

 

Ook doe je kennis op over het boxenstelsel, het begrip partnerregeling, de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen krijg je een theoretisch kader aangereikt dat van belang is voor de schuldhulpverlening.

 

Hoofdstuk 4: De Schuldhulpverlener in relatie tot zijn cliënt en derden

Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten van een schuldhulpverlener. Daarom staat deze dag geheel in het teken van het onderwerp communicatie. Naast de theorie over verschillende gesprekstechnieken, zoals grenzen stellen, het achterhalen van problemen, feedback geven, omgang met weerstanden, leren motiveren en het brengen van slecht nieuws, zijn er diverse webcollege’s toegevoegd welke je kunt bekijken.


Hoofdstuk 5: Vroegsignalering en stappenplan

In dit hoofdstuk wordt er aandacht besteed aan vroegsignalering. Door een wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening kunnen gemeenten mensen eerder helpen die door schulden in de problemen dreigen te raken.

Ook frissen wij de belangrijkste zaken voor schuldhulpverlening op en krijg je een overzicht van het stappenplan voor de schuldhulpverlening en bereiden wij je voor op het online theorie examen van Learncare. Op deze manier kan je na de opleiding direct aan de slag!Certificaat waardering

Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.

Prijs omschrijving

Kosten

Deelnamekosten: € 949,- inclusief digitaal lesmateriaal*.

N.B. de opleiding is vrijgesteld van btw.


*Ontvang je het lesmateriaal liever op papier? Ook dat is mogelijk. De extra kosten hiervoor bedragen € 89,95. De opdrachten vind je terug in de online leeromgeving.

Vervolg stappen

Wil jij je cliënten begeleiden naar financiële fitheid en aan de slag gaan met het maken van plannen op lange termijn? Bekijk dan de opleiding tot budget life planner.

7,7
Gemiddeld cijfer voor E-learning Schuldhulpverlener
Gebaseerd op 3 ervaringen
starstarstarstar_halfstar_border
P.J.A. Farla
7
E-learning Schuldhulpverlener

"De online leeromgeving is mooi ingericht en de memotrainingen erg handig. Ook kreeg ik redelijk snel behulpzame antwoorden van mijn leraar. Een minpunt is dat het leerboek veel tekst fouten bevat. Ook is het raar dat in de memo-trainingen in het begin vragen worden gesteld van stof die je nog niet hebt gehad. Bij het doen van het examen kreeg ik best wel wat vragen die ik bijna niet kon weten. Dus de opleiding dekt wat mij betreft niet goed genoeg de lading. " - 05-12-2020 10:05

"De online leeromgeving is mooi ingericht en de memotrainingen erg handig. Ook kreeg ik redelijk snel behulpzame antwoorden van mijn leraar. … alles lezen - 05-12-2020 10:05

starstarstarstarstar_border
Jasper Wentink
Manager
8
E-learning Schuldhulpverlener

"Prima e-learning m.b.t. Schuldhulpverlening 8048 (incl. budgetcoaching). Het is exact dezelfde lesstof als de klassikale lesvorm (je kan de gehele stof ook hardcopy toegestuurd krijgen, werkt bij mij beter. De E-learning is verder niet heel spannend, maar alles zit erin en het live webcollege en de praktijkdag zijn een goede aanvulling/afwisseling op de verdere enkel digitale E-learn, waar je toch vooral zelfdiscipline moet hebben. Docenten reageren snel op ingeleverde opdrachten en vragen. Verder kan je zo vaak als je wilt oefenen met de memo-trainer, alleen jammer dat deze bij een fout/goed antwoord niet aangeeft, waarom iets goed/fout is en waar je dit kan terugvinden." - 01-12-2020 11:53

"Prima e-learning m.b.t. Schuldhulpverlening 8048 (incl. budgetcoaching). Het is exact dezelfde lesstof als de klassikale lesvorm (je kan de … alles lezen - 01-12-2020 11:53

starstarstarstarstar_border
MH Verhoeven
8
E-learning Schuldhulpverlener

"Het enigste wat ik mis is nog meer beeldmateriaal en motivatie vanuit de opleider. Ik had het prettig gevonden als een van de docenten uit zich eigen een berichtje had gestuurd met de vraag hoe het gaat of een vriendelijke reminder voor de scriptie had gestuurd. Verder ben ik erg tevreden." - 30-11-2020 15:11

"Het enigste wat ik mis is nog meer beeldmateriaal en motivatie vanuit de opleider. Ik had het prettig gevonden als een van de docenten uit z… alles lezen - 30-11-2020 15:11

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met Learncare Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.