Keuzehulp Psychologie Opleidingen

Psychologie, de academische discipline die zich bezighoudt het innerlijk leven en het gedrag van mensen. Het onderwerp psychologie bestaat uit veel verschillende specialisaties. Net zoals een arts is een psycholoog gespecialiseerd in een specifiek onderwerp. Daarnaast zijn er ook verschillen in niveau, vergelijkbaar met medische professionals.

Onder andere; sociaal pedagogisch hulpverlener, relatietherapeut, maatschappelijk werker, arbeidspsycholoog, onderwijspsycholoog en nog veel meer. Daarnaast kun je ook meer leren over psychologie om je kennis aan te vullen voor je huidige baan of je bent gewoon geïnteresseerd in het onderwerp en wilt meer leren.

Om academisch psycholoog te worden volg je eerst een bacheloropleiding in de psychologie, gevolgd door een masteropleiding. In deze learning guide lees je meer over het pad dat je kan afleggen om psycholoog te worden. Leerproducten omtrent de psychiatrie vind je hier.

Keuze maken psyhologie

Wat voor leerproducten zijn er voor psychologie?

Ben je professioneel of studieus geïnteresseerd in psychologie? Is de cursus een doel op zichzelf of heb je de cursus nodig voor je werk?

 1. Psychologie cursus of training: verdiep jezelf in een van de verschillende onderwerpen.
 2. HBO Toegepaste psychologie: word een beroepsprofessional in de toegepaste psychologie.
 3. Psychologie op academisch niveau: word een psycholoog op wetenschappelijk niveau.
 4. Master in de psychologie: verdiep je verder na je academische studie.

Cursus psychologie

1. Cursus psychologie: wil jij je verdiepen in een van de psychologische onderwerpen?

Je hebt al ervaring, hebt al een beroep of je bent gewoon geïnteresseerd in psychologie, dan zijn er onwijs veel cursussen voor jou beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een management training volgen met focus op psychologie op de werkvloer. Of je wilt werken aan positiviteit voor jezelf of voor anderen, er zijn ook veel positive psychologie leerproducten.

Kenmerken psychologie cursussen:

 • Complementair aan je huidige baan en kennis
 • Leer meer over een breed aantal onderwerpen zoals de psychologie van het overtuigen en positieve psychologie
 • Cursussen en trainingen beschikbaar vanaf MBO niveau

Bekijk cursussen psychologie


toegepaste psychologie

2. Psychologie op HBO niveau: wil jij je ontwikkelen in de toegepaste psychologie?

Wil je van psychologie je beroep maken en ben je op zoek naar een studie op HBO niveau? Dan is toegepaste psychologie voor jou. Een HBO opleiding toegepaste psychologie is een vierjarige studie in Nederland en duurt drie jaar in Vlaanderen. In de bachelor ligt de nadruk op het concrete, praktische en direct inzetbare aspect van de wetenschappelijke discipline. Toegepaste psychologie is ingedeeld in de volgende 9 werkvelden; arbeid & organisatie, consument & maatschappij, gezondheid & zorg, onderwijs & ontwikkelingspsychologie, ontwikkelingspsychologie & orthopedagogiek, maatschappelijke participatie & veiligheid, intermenselijke relaties, neuropsychologie en klinische psychologie.

Kenmerken Toegepaste psychologie:

 • 4-jarige opleiding in Nederland, 3 jaar in België
 • Begin op HBO niveau en stroom door naar WO na je propedeuse met meer kennis
 • Een goede basis om coach of trainer te worden

Bekijk de opleidingen Toegepaste Psychologie


WO psychologie

3. Psychologie op academisch niveau: word een wetenschapper in de psychologie

Psychologie studeren op academisch niveau leidt er toe dat je opgeleid wordt tot wetenschapper. Dit houdt in dat je veel theoretische kennis hebt en vaardig bent in het uitvoeren van onderzoek.

De titel psycholoog is niet beschermd in Nederland, maar wel in België. In België moet je een universitaire masteropleiding in de psychologie voltooien om opgenomen te worden in de lijst van de Psychologencommissie.

Psychologen kunnen zich binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) specialiseren, net zoals medisch specialisten. In Nederland heet je officieel dan een GZ-psycholoog. Deze titel is wel beschermd in Nederland en wordt bijgehouden in het BIG-register. Meer over het BIG-register vind je hier.

Kenmerken academische opleiding tot psycholoog:

 • Specialiseer je tot een officiële GZ-psycholoog
 • Als academisch psycholoog mag je officieel een diagnose stellen
 • De universitaire bacheloropleiding duurt 3 jaar in Nederland en België

Bekijk de WO opleidingen psychologie


Master psychologie

4. Een master in de psychologie: specialiseer je in een van de gebieden van de psychologie na je WO studie.

Je wilt je verder specialiseren en praktiserend psycholoog worden, dan wil je na je bacheloropleiding een master volgen.

Voordat je een masteropleiding mag volgen, moet je een voorbereidende bacheloropleiding hebben gevolgd. Dat kan een universitaire bachelor zijn of de niet-universitaire bacheloropleiding toegepaste psychologie aan een hogeschool aangevuld door een schakelprogramma.

Kenmerken master in de psychologie:

 • Met een master kom je in aanmerking voor een NIP classificatie
 • Alleen psychologen die een masteropleiding hebben afgerond mogen zich psycholoog noemen in België
 • De universitaire masteropleiding psychologie duurt 1 of 2 jaar, in België 2 jaar

Bekijk de master opleidingen psychologie


keyboard_arrow_upTerug naar boven


Waarom psychologie een goede keuze is

 • trending_up Haal voldoening uit je werk door het helpen van anderen
 • trending_up De psychologie is heel erg breed en kent veel specialisaties
 • trending_up Psychologische vaardigheden komen ook privé van pas
 • trending_up Naast het beroep als psycholoog zijn er veel meer beroepen waar de kennis en ervaring relevant zijn en vergroten je baankans


Ervaringen van anderen met psychologie

starstarstarstarstar
G. van Loon
10
Psychologie in de Praktijk

"De opleiding Psychologie in de praktijk was voor mij een mooie ervaring. Ik heb veel mogen leren van mijn docent en medestudenten. Daar ben ik ze dankbaar voor. Theorie, praktijkvoorbeelden, het doen van oefeningen en ervaringen delen, wisselen elkaar goed af. Ik vond de locatie tevens erg leuk, we gingen regelmatig naar buiten gedurende de dag, voor een oefening of tijdens de pauze(s). Zaltbommel heeft een prachtige omgeving. " - een jaar geleden

"De opleiding Psychologie in de praktijk was voor mij een mooie ervaring. Wat een fijn jaar heb ik beleefd bij Sonnevelt Opleidingen. Ik heb … alles lezen - een jaar geleden

starstarstarstarstar
Pieter Lingsma
Operationeel Manager
10
Psychologie voor Managers

"Psychologie voor managers heb ik ervaren als een zeer interessante en plezierige training. De balans tussen de theorie en praktijkoefeningen is perfect. Ik heb zeer veel inzicht gekregen in mijn eigen handelen en in dat van anderen. Daar heb ik zowel zakelijk als privé nog dagelijks plezier van.
Ik heb niet alleen van de docent heel veel geleerd maar ook van mijn medecursisten. Je luistert naar elkaars verhaal en geeft elkaar feedback. Dit heb ik als zeer prettig ervaren.
" - 5 maanden geleden

"Psychologie voor managers heb ik ervaren als een zeer interessante en plezierige training. De balans tussen de theorie en praktijkoefeningen… alles lezen - 5 maanden geleden

starstarstarstarstar_half
henny
pijnconsulent
9
Psychologie college: Positieve psychologie

"Ik vind het college goed te volgen, met een mooie metafoor. Het sloot prima aan bij de kennis die ik al had. Het mooie van positieve psychologie is de juist andere manier van benaderen: niet van negatief naar neutraal, maar van neutraal naar beter. Fijn dat ik nu weet van de kwaliteiten en het kwaliteiten wiel. Blij dat ik deze cursus gedaan heb." - 8 maanden geleden

"Ik vind het college goed te volgen, met een mooie metafoor. Het sloot prima aan bij de kennis die ik al had. Het mooie van positieve psychol… alles lezen - 8 maanden geleden

starstarstarstarstar_half
Carmen Junte
9
Toegepaste Psychologie in 9 maanden

"Het is een prachtige opleiding. Ik leer er mooie dingen, krijg nieuwe inzichten en het geeft mij handvatten om mee verder te kunnen zowel in mijn werk als mijn priveleven " - een jaar geleden

"Het is een prachtige opleiding. Ik leer er mooie dingen, krijg nieuwe inzichten en het geeft mij handvatten om mee verder te kunnen zowel in… alles lezen - een jaar geleden


Wat is het BIG-register?

Het BIG-register, Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, is voor de registratie van professionals in de zorg. Je komt in aanmerking voor een registratie door het volgen van een erkende opleiding en de verder gestelde eisen. Alle wettelijk beschermde beroepstitels zoals tandartsen, verpleegkundigen en artsen zijn geregistreerd in het BIG-register.

Een psycholoog komt in aanmerking voor een BIG-registratie na het afronden van de masteropleiding. Na registratie ben je officieel een GZ-psycholoog.


Wat is het NIP?

Het Nederlandse Instituut van Psychologen, NIP, is de beroepsorganisatie voor psychologen in Nederland. Het NIP heeft de classificatie “Psycholoog NIP” ingesteld. Je komt in aanmerking voor deze classificatie als je een Master in de psychologie hebt en tenminste 1 jaar aantoonbare praktijkervaring. Als je deze classificatie hebt, mag je jezelf officieel Psycholoog NIP noemen.


Het grootste aanbod psychologie opleidingen van NL

psychologie trends

142.698 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken:

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 78.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 142.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!