Correct Nederlands anno 2018

Bij Springest draait het om de meest up-to-date opleidingen en trainingen. Onze opleiders delen hier de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. In dit artikel bespreken we trends in het Nederlands taalgebruik.

Correct Nederlands anno 2018

Correct Nederlands anno 2018

“De kwaliteit van het Nederlands taalgebruik gaat achteruit.” Het is inmiddels een veelgehoorde bewering. Daarbij wordt de jeugd vaak als de schuldige aangewezen. Er wordt beweerd dat het de hedendaagse jeugd aan kennis ontbreekt om juiste zinnen te maken of om woorden op de juiste manier te spellen. Komt het door de straattaal die jongeren vaak gebruiken, of vindt er een taalverandering plaats? Het antwoord op deze vraag is niet te formuleren. Feit is wel dat jongeren hun taalgebruik afstemmen op de ontvanger. Uit de enquête van Kennislink bleek dat jongeren bij een sollicitatiegesprek of verslag de meeste waarde hechten aan correct taalgebruik.”

Correct Nederlands is een bewijs van kwaliteit.

Waarom klagen mensen eigenlijk over het Nederlands taalgebruik? De gedachte achter correct Nederlands is simpel. Indien de bevolking de regels voor Nederlands taalgebruik naleeft, dan verloopt de communicatie tussen personen goed. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de woordenschat van de communicerende personen op een gelijk niveau zit. Correct Nederlands wordt gezien als een bewijs van kwaliteit. Een vergelijkbaar onderwerp is muziek. Een orkest zal ook perfect proberen te spelen. Indien het orkest een nummer imperfect speelt, kan een persoon het gespeelde nummer wel herkennen. Desondanks zal de persoon dit meenemen in de beoordeling van de kwaliteit van het orkest. Kwaliteit is de basis van een goede reputatie.

Waarde van goed taalgebruik

Dat mensen over het Nederlands taalgebruik klagen, zegt ook iets over de waarde dat aan correct Nederlands gehecht wordt. Uit onderzoek van de Enquête Correct Nederlands bleek dat voor 84% van de respondenten correct Nederlands altijd van belang is. Een ander opmerkelijk resultaat van de enquête is dat mensen onderstrepen dat er ruimte is voor verbetering. Ongeveer 60% van de respondenten beoordeelt zijn/haar eigen Nederlands taalgebruik als uitstekend, terwijl slechts 10% aangeeft dat dit ook geldt voor collega’s.

Tip: Vergelijk hier de beste Correct Nederlands cursussen.

Definitie correct Nederlands

Maar wat is correct Nederlands precies? Tussen circa 1970 en 2005 werden de Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) richtlijnen vaak gebruikt om dat te bepalen. In 2005 is de term ‘ABN’ vervangen door Standaardnederlands. De Nederlandse Taalunie bewaakt en beschrijft het Standaardnederlands, en publiceren de richtlijnen hiervoor. Wat wordt gezien als correct Nederlands verandert echter voortdurend. Daardoor wijken de meningen van taalkundigen over wat correct Nederlands is regelmatig af. Op het gebied van spelling is de Woordenlijst Nederlandse Taal ontwikkeld (Het Groene Boekje).

Universiteiten bieden steeds meer opleidingen in het Engels aan

Een ander veelbesproken onderwerp is de keuze van Nederlandse universiteiten om steeds meer opleidingen in het Engels aan te bieden in plaats van in het Nederlands. De keuze van universiteiten is eenvoudig te verklaren; het is interessant voor studenten uit het buitenland dat een opleiding in het Engels wordt aangeboden. Buitenlandse studenten hebben de Nederlandse taal vaak niet onder de knie. Hoogleraar experimentele taalpsychologie Annette de Groot brak onlangs een lans voor het gebruik van correct Nederlands in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Volgens haar hoort onderwijs meertalig te zijn, waarbij buitenlandse studenten en staf de Nederlandse taal gaan leren. Meertaligheid zou o.a. leiden tot verhoogde creativiteit. Het lijkt een utopie dat Nederlandse universiteiten voor de meertalige variant zullen kiezen. Een buitenlandse student hoeft zich immers niet te vestigen in het land waar zij een studie volgen.

Het belang van correct Nederlands voor werkgevers

Dat correct Nederlands belangrijk is voor werkgevers blijkt wel uit de populariteit van de trainingen op het gebied van Nederlands. Een veelgehoorde reden voor het volgen van trainingen op het gebied van Nederlands is professionaliteit. Correct Nederlands zorgt voor een verbetering van de communicatie, maakt een boodschap overtuigender, en verbetert je geloofwaardigheid. Een e-mail van een bedrijf waarin je moeite moet doen om uit te vinden wat er staat, laat je al snel voor wat het is. Het lijkt erop dat werkgevers zich dit ook realiseren door werknemers te trainen voor het verbeteren van het Nederlands taalgebruik. Engelse onderzoeken wijzen erop dat een webshop veel inkomsten mis kan lopen als gevolg van taalfouten op de site.

Training correct Nederlands

Het is tevens interessant om te kijken wat de beweegreden van deelnemers aan de training correct Nederlands zijn. Deelnemers geven aan dat ze graag bekend raken met de nieuwste richtlijnen op het gebied van de Nederlandse taal. Verdere beweegredenen zijn: het correct schrijven van nieuwe teksten, de spelling onder de knie krijgen, en de zinsopbouw optimaal beheersen. Het uiteindelijke doel van de deelnemer is om zijn/haar professionaliteit te verhogen om zo interessanter te zijn voor de arbeidsmarkt.


keyboard_arrow_upTerug naar boven

102.335 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken:

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 78.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 102.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!